dimarts, 12 d’agost del 2014

XXIV Obert Internacional de la Pobla de Lillet

Tan sols cal donar un cop d'ull a la llista d'inscrits del torneig per veure que a la gent de Peona i Peó li agrada disputar aquest magnífic campionat que pertany al Circuit Català d'Oberts Internacionals. La gent que es desplaça fins a la Pobla de Lillet gaudeix de deu dies de vacances en un petit poble d'aproximadament 1000 habitants situat a la comarca del Berguedà on predomina el paisatge de muntanya.

La Pobla de Lillet

Ubicació al mapa

En un torneig on les partides comencen a les 16:30 h., tens el matí per a realitzar diferents activitats, ja sigui jugar a futbol, anar a la piscina del poble, anar d'excursió per les muntanyes de la zona o sortir a córrer. Alguns opten per fer totes les activitats i altres opten per quedar-se dormint paint la festa de la nit anterior. 

Com sempre en Jofre ha tingut actuacions brillants a l'hora de fer de porter.

I els que ens allotgem a la Pobla hem de visitar obligatòriament un cop durant el torneig el Restaurant "El Verger" (els de Peona i Peó optem per anar-hi cada dia, faci sol, nevi o plogui), un restaurant amb uns plats dignes de jugadors d'escacs, volent dir amb aquesta frase que són molt bons. A la nit inclouen al menú les pizzes que ells mateixos fan al forn de llenya. 



Durant el transcurs del torneig i com és tradició, es va celebrar la catorzena partida d'escacs vivents, que aquest any rendia un petit homenatge al tricentenari de la Guerra de Successió de 1714. Aproximadament mig miler de persones van contemplar l'espectacle. 

Imatge corresponent a la partida d'escacs vivents agafada del blog oficial del torneig. 


El torneig, a diferència d'altres anys, ha estat dividit en dos grups; l'A i el B, sent aquest primer per a jugadors amb llicència FIDE en vigor i un Elo Català igual o superior a 2100 i/o amb un Elo FIDE igual o superior a 2000 i el segon amb jugadors amb un Elo Català igual o inferior a 2099 i/o amb un Elo FIDE igual o inferior a 1999. 



La sala de joc, situada al "Saló la Flor", Carretera de Ripoll 11, és una sala àmplia on els jugadors gaudim d'espai així com també (normalment) de silenci. Sí que és cert que sempre hi ha alguns curiosos que desconeixen la pràctica dels escacs, ja siguin poblatans o gent de les afores, que visiten com a mínim un cop el torneig i que a vegades pot ocasionar que sonin mòbils o passin incidents intranscendents. Normalment els espectadors s'asseien a les escales del costat de la taula 1 del Grup A, on es podien veure a les principals figures del torneig. 

Cada jugador tenia, juntament amb el cartell ja típic amb el Nom, l'Elo i el Club,
 una bandera que corresponia amb la seva nacionalitat. 

Durant una nit es van celebrar les simultànies a càrrec del GM Karen Movsziszian, jugador i número 1 del torneig, que es va enfrontar contra diversos jugadors a la vegada. Un dels pocs jugadors que l'ha pogut guanyar sempre que ha fet les simultànies ha estat el jove jugador de Peona i Peó Xavier Povill, on la seva partida va generar molta expectació per les possibles combinacions que el jugador armeni tenia i els diferents sacrificis que va fer, semblant tots ells correctes. Finalment el vigent campió de Catalunya sub-14 va ser capaç d'endur-se la victòria, i va ser l'únic en aconseguir-ho enguany. 

Imatge cedida pel blog oficial del torneig

Anem ja amb les classificacions finals:
En primer lloc d'aquest Grup A trobem a l'il·lustre Gran Mestre armeni i jugador del Sant Andreu Karen Movsziszian (2509) amb un total de set punts i mig de nou possibles i pujant un punt d'Elo FIDE. Guanyant el torneig enguany s'ha tret l'espina de quedar sots-campió en la passada edició (i també en altres ocasions). És un jugador molt estimat a la Pobla sobretot per com empatitza amb els aficionats del torneig i també amb els acompanyants i els poblatans, fins i tot alguns d'ells s'atreveixen a desafiar-lo quan duu a terme les simultànies. Destacar la seva victòria contra el FM Alberto Gómez Jurado, Campió de la Pobla 2013. 
Karen Movsziszian

En segona posició i líder del torneig durant gran part del mateix va ser el Mestre Internacional d'origen catalanoandorrà Joan Mellado (2443), representant al Club d'escacs Catalònia de Manresa. Curiosament era el segon del rànking del torneig, i va acabar amb els mateixos punts que el primer classificat, set i mig, acabant el torneig imbatut cedint tan sols tres empats i amb una performance final de 2494, pujant un total de 8 punts d'Elo FIDE. Va ser l'únic jugador capaç de guanyar al GM Movsziszian i semblava que hagués de quedar campió, però l'excés de conformisme en algunes partides van fer que el títol se li escapés per ben poc. 
Joan Mellado


I completa el podi el Campió de la passada edició del torneig, el Mestre FIDE d'origen català i representant a la Unió d'Escacs Montcada Alberto Gómez Jurado (2302) amb un total de set punts de nou possibles i perdent tan sols amb el Campió una bonica partida. Amb quatre i mig de cinc va ser doblegat pel campió, i dos punts i mig en les tres últimes partides el van fer pujar al podi de manera més que merescuda (tot i que a la segona ronda el jugador de Peona i Peó Frederic Corrigüelas el tingués contra les cordes en un final de torres emocionant). Ha tingut una performance de 2446 i puja un total de 34 punts d'Elo FIDE. 
Alberto Gómez Jurado (imatge cedida per Rabiosa Actualitat d'Escacs)

El MF colombià Jorge Rentería (2306) va realitzar un notable torneig acabant en quarta posició del torneig amb sis punts i mig de nou, pujant 12 punts d'Elo FIDE i amb una performance de 2341. Va empatar amb els dos primers classificats (i tanmateix els dos primers del rànking) i tan sols va perdre amb el tercer.
Jorge Rentería

El sub-16 Ferran Cervelló (2141), de Peona i Peó, que feia pocs dies que havia tornat del Campionat d'Espanya sub-16 (torneig on va tenir una notable actuació), també va tenir una bona actuació en aquest Obert Internacional de la Pobla de Lillet, acabant sisè de la classificació general amb sis punts de nou, pujant 15 punts d'Elo FIDE i obtenint una performance de 2197. Destacar les victòries que va aconseguir contra els MFs Jordi Ayza (2212) i Marc Capellades (2188) i l'empat que va treure de la seva partida amb l'IM Héctor Mestre (2299). Recordar que en Ferran ja tindrà el títol de Mestre Català en la propera avaluació d'Elo i que és l'actual sots-campió de Catalunya sub-16. 
Ferran Cervelló

El sub-14 Xavier Povill (1971), també de Peona i Peó i vigent Campió de Catalunya sub-14, va participar en aquest Grup A del torneig. Finalment quatre punts i mig, però resultats destacats com la seva victòria davant Francesc Masachs (2010) o el seu empat davant el veterà MC Fermín Tejero (2052). 
Xavier Povill


Campió del Grup B de l'Obert de la Pobla ha estat el jugador del Club d'escacs Vallfogona de Balaguer Jaume Parramón (2012) que acaba el torneig imbatut amb set punts i mig de nou cedint tan sols tres empats. Destacar les seves victòries davant l'1 del rànking Roger Cervelló (2084) i el quart classificat Adrià Pérez (1979), ambdós jugadors de Peona i Peó. Va desplegar un molt bon joc i la sort el va acompanyar en els moments clau, fet molt important a l'hora de voler guanyar un torneig. Merescut campió. 
Jaume Parramón a Bidmonfa

Segon classificat i primer del rànking del torneig ha estat el jugador de Peona i Peó Roger Cervelló (2084) amb també set punts i mig de nou possibles però quedant per darrera del campió per pitjor desempat. Va mostrar les seves ganes de guanyar el torneig durant tot el transcurs d'aquest, i és que finals que semblaven impossible de guanyar va ser capaç de poder tirar-los endavant. Malgrat tot, l'única partida que se li va escapar va ser contra el campió en un fatal error de càlcul que tal vegada li va costar el torneig. Tot i això, molt bon torneig. 
Roger Cervelló

I finalment en tercera plaça tenim al jugador del Cardona Josep Soler Bel (2023) amb sis punts i mig de nou possibles, empatant amb els dos primers classificats, amb el segon del rànking i perdent tan sols amb el quart classificat. 
Josep Soler Bel recollint el premi

Un dels participants del Grup B, concretament el 4 del rànking, era el President de la Federació Catalana d'Escacs, el jugador del Barcelona-UGA Toni Ayza (2017) que té en el seu palmarès l'honor de posseir una Norma de Mestre Català.  
Toni Ayza

L'incansable Lluís Febrero, del Comtal, va participar com de costum a l'Obert de la Pobla i segueix jugant absolutament tots els tornejos que estan al seu abast. Malgrat que passin els anys, el seu nivell es manté pràcticament intacte, fins i tot dóna molts ensurts a la gent capdavantera fins a tal punt que els pot guanyar. 
Lluís Febrero

Una altra membre de la FCd'E, l'Imma Montoliu (1982) també va participar al Grup B d'aquest torneig finalitzant amb cinc punts i mig. Ella té un paper fonamental en els escacs base a Catalunya i ajuda a coordinar les expedicions al Campionat d'Espanya que fa Catalunya.
Imma Montoliu

I personalment he acabat el torneig amb cinc punts, amb una mica de sort no baixo Elo (català, òbviament) i malgrat tot me'n vaig de la Pobla havent gaudit moltíssim, que al cap i a la fi és el que compta. Així que només em queda dir; a reveure!



Només espero, després de concloure el torneig, poder-hi tornar any rere any a gaudir de 10 dies de vacances en un llogaret de Catalunya molt tranquil on sembla que el món s'aturi i que els rellotges només funcionin durant la partida d'escacs. 
I abans d'acabar la crònica agrair a la gent de la Farmàcia de la Pobla l'ajut que els hi van oferir als meus avis després de que el meu avi caigués. Moltíssimes gràcies. 
Una salutació cordial a la gent de la Pobla des de Barcelona. 
Víctor Collell. 


Enllaços: 


Imatges: 




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada