dilluns, 20 de maig del 2013

XV Obert Internacional del Foment Martinenc

El passat dissabte dia 20 d'abril va arrencar el XV Obert Internacional del Foment Martinenc, amb una gran participació i un gran ambient. El local del Foment Martinenc, on es disputa el torneig, és una sala àmplia però també silenciosa. I també destaco la iniciativa del torneig de que a l'acabar la partida la pots comentar amb un titulat internacional, ja sigui Mestre Internacional o Gran Mestre, que cedeix el mateix torneig. I comptem amb dos grups amb força nivell, sobretot el Grup A, que conta de fortíssims jugadors com el GM Miguel Muñoz del Cerdanyola del Vallès, l'MI Víctor Vehí del Montcada o el MC Benjamín Pérez del Barberà, sense esmentar a altres grans jugadors. Faré doncs una crònica ronda a ronda d'aquest torneig, que tot sigui dit, té una gran presència de jugadors del Club d'escacs Peona i Peó.

Primera ronda; Canvi de papers
Grup B

Ha estat una primera ronda sense masses incidències, alguns dels de dalt han punxat, però no ho han fet en excessiu. L'1 del rànking Héctor Sama, jugador del Club d'escacs La Lira, haurà de defensar el primer lloc del Grup B sent un jugador sots-12. No creiem que un Grup B d'un Obert Internacional l'hagi defensat mai un sots-12, i és que l'Héctor té un ELO català de 1998. Que més voldrien alguns!
I precisament ha estat un dels que ha punxat, ha hagut de fer taules després de fer escac continu amb peça de menys. Ha salvat mig punt doncs.
Qui també ha punxat ha estat el jugador del Club d'escacs Mollet Ramón Caro. El seu rival ha fet una entrega de peça interessant, tot i que semblava que el Ramón es podria defensar Jaume Francesc Capella ha rematat la partida i s'ha adjudicat el punt.
Taules també de Francesc Domenche en un final de dos alfils amb una estructura de peons molt tancada. Res a fer.

I un servidor que sí, que ha guanyat, però que tenia la partida més que perduda, no recordo una partida en que jo hagi guanyat tan perduda com la d'aquest dissabte. Jugava amb el jove jugador de tan sols 12 anys Guillem Català, del Vila Olímpica, que ha plantejat un drac pur a l'obertura i l'ha jugat més que correctament. Acompanyat de seguides imprecisions meves, el Guillem ho ha aprofitat i ha aconseguit quedar-se amb PEÇA DE MÉS! ja que si jo no la cedia era mat. Al final ell ha comès algunes imprecisions fins a tal punt que he recuperat dos peons per la peça, però tot i això ambdós passàvem un peó i coronàvem alhora. Però enlloc de fer-ho, porta el cavall per a que el meu peó no coroni i amb això jo he aconseguit passar un segon peó i el cavall no podia parar els dos. Quan ell ja ha volgut coronar, jo ho he fet molt abans i ha hagut d'abandonar, molest per la derrota. Victòria injusta podríem dir, i d'aquí ve el títol; Canvi de papers. A mi sempre em passa el que li ha passat avui al jove jugador del Club d'escacs Vila Olímpica.
Jordi Lladós també ha cedit mig punt davant Manuel García Extremera. Tot semblava que el Jordi tenia la partida controlada però finalment el jugador del Club d'escacs Barberà ha aconseguit fer escac continu. Una llàstima, però de ben segur que veurem al Jordi a les primeres taules més endavant.


Grup A

També alguna que altre sorpresa en aquest Grup A, com les taules del MC Ricard Brusi amb el jove jugador Alexandre Ventura, o la victòria d'un també jove jugador davant Jose Gonzales del Peona i Peó, Daniel García Ramos, del Cerdanyola del Vallès. També taules en l'interessant duel de joves promeses dels escacs catalans, Roger García Acosta i Carlos Martínez. Hi ha hagut en aquest Grup A forces taules, potser els primers del rànking són bastant superiors als demés, però la resta són un grup molt igualat i podrem veure partides molt interessants. És, referint-me a nombre de jugadors, molt menor al Grup B, però el nivell de joc és altíssim.

Tancat d'IM 
Victòria del MF Joe Ryan davant Juan David López.
Victòria del MI Hipòlit Asís davant el CM Jorge Alberto Ramírez.
Victòria del MF Marc Sánchez davant el MF Daniel Almeida.
Victòria del MI David Pardo contra Daniel Garrido.
Taules entre l'MI Alfonso Jerez i Makan Rafiee.

Ronda 2; Més punxades
Grup B
Un títol dedicat sobretot a aquest Grup B, on hi ha hagut forces punxades dels capdavanters del rànking. I és que han punxat el tercer, el quart, el setè i el vuitè, sense contar el primer que ja havia punxat a la primera ronda i el cinquè que havia demanat un bye. Destaco que el setè del rànking, Jorge Ignacio Aguadero, del Vila Olímpica, ha perdut en menys de deu jugades contra Ramón Gibert. No hi ha rival petit.
Referint-me a la meva partida, he aconseguit adjudicar-me el punt passades les dues hores de joc. El meu rival, José Luis González Trigo, del Foment Martinenc, ha plantejat una espanyola i ha hagut de jugar contra el Gambit Jaenisch que jo he plantejat (1. e4 e5. 2. Cf3 Cc6. 3. Ab5 f5!?). Finalment i després d'obrir el joc a més no poder, he aconseguit guanyar peó, i quan he començat a passar el peó per guanyar la partida n'ha cedit un segon que seguia amb la pèrdua del seu cavall i ha abandonat. Abans de començar la partida ha dit "no em deixis molt malament a la teva crònica!", però no tinc raó per fer-ho, i és que ha jugat molt bé.
Jugadors que havien punxat s'han refet en aquesta segona ronda i continuen amb aspiracions, com l'1 del rànking Héctor Sama, el Jordi Lladós, l'Adrià Pérez, el Ramón Caro o el Daniel Riu. Qui també ha guanyat ha estat Josep Lluís Flores Liñan, que havia demanat bye a la primera ronda. Molt de compte amb aquest jugador, que té molt poc ELO si tenim en compte el seu nivell (vaig perdre contra ell al Per equips!). Res més a dir doncs d'aquest Grup que queda amb 18 jugadors amb el 100% dels punts.

Grup A
En aquest Grup A menys sorpreses, alguna partida destacada però no tant com al Grup B. La victòria del GM del Cerdanyola del Vallès Miguel Muñoz a la taula 1 és important ja que en aquesta propera ronda 3 ha demanat no ser aparellat i haurà de lluitar per guanyar el campionat amb una ronda menys.
A la taula 5 taules entre Danil Shatko i Daniel García Castellote i a la 7 victòria contra-pronòstic del jove jugador del Peona i Peó Ferran Cervelló davant de Luis Laliena. També taules del jove jugador de l'Escola d'Escacs de Barcelona Max Orteu davant David Vigo, del Catalunya. Més taules en l'interessant duel de joves promeses dels escacs catalans, Xavier Povill contra el vigent campió de Catalunya sots-14, Alexandre Ventura.
Després d'aquesta segona ronda, 9 jugadors queden amb el 100% dels punts, i hi haurà d'altres jugadors que hauran de fer una petita "remuntada" si volen quedar a les places capdavanteres del Campionat.
En aquesta ronda 3 ens esperen matxos realment interessants, sobretot a les primeres taules. Més avall hi tenim derbis locals, com el matx Daniel García Ramos contra Marc Pozanco, vigent campió de Catalunya sots-16, o duel també de joves promeses, com el matx Cora Castellet contra Màxim Ventura, o Pere Garriga contra Carlos Martínez. Serà, com sempre, una ronda apassionant.

Tancat d'IM
Taules entre Juan David López i Makan Rafiee.
Victòria de l'MI David Pardo davant el també MI Alfonso Jerez.
Victòria del MF Daniel Almeida davant Daniel Garrido.
Taules entre el CM Jorge Alberto Ramírez i el MF Marc Sánchez.
Victòria del MI Hipòlit Asís davant el MF Joe Ryan.

Ronda 3; Qui no arrisca no guanya
Grup B
El meu company de club Enric García sempre ha dit que la Ronda 3 d'un campionat és la més important (les seves raons tindrà!). Doncs espero que sigui veritat, perquè el que he hagut de suar per adjudicar-me el punt en aquesta partida espero que es vegi recompensat més endavant.
Segurament degut a que aquesta ronda és la més important, s'han produït una gran quantitat de taules a les primeres taules del campionat.
Dels 18 jugadors que hi havien amb dos punts (el 100%), només quatre han quedat amb els tres punts en aquesta tercera ronda. Està la cosa molt ajustada. A la taula 1 Marc Urgel de l'Ateneu Colón va guanyar a Jaume Lladós del Peona i Peó. A la taula 3 Francisco Javier Cardó, també de Peona i Peó, va guanyar a Joan Josep Sánchez de l'Ideal Clavé. A la taula 7 un servidor (també del Peona i Peó!) que va guanyar al jugador del Foment Martinenc (i ja van dos de consecutius) Ramón Gibert, que venia de guanyar en tan sols sis jugades a Jorge Ignacio Aguadero del Vila Olímpica. Una francesa on quedo amb peó de més a l'obertura però amb força compensació pel negre, en un final de torre i cavall contra torre i alfil (amb el peó de més) vaig haver de suar per adjudicar-me el punt. El 99% de mi volia taules i l'altre 1% volia arriscar a guanyar quan me les va demanar. No sé perquè (segurament perquè era la ronda 3!) vaig decidir jugar-me-la per guanyar amb menys d'un minut de rellotge i entregant torre al final per coronar. Una partida força ben jugada per ambdós jugadors.
També a la taula 9 Eduard Calbet, del Peón Doblado, guanyava en un final de torres interessant però que semblava que el mateix jugador havia de resoldre, a Jordi Castro, que està fent un bon campionat. Val a dir que aquests quatre jugadors han guanyat amb blanques, cap d'ells amb negres.
En canvi, totes les partides que enfrontaven jugadors amb un punt i mig han guanyat. Ni tan sols una partida de taules. Destacar la sorprenent derrota de Jaime Arroyo, del Peona i Peó (un més) vuit del rànking, davant del trenta-dos del rànking Miguel Ángel López, un jugador que està fent unes partides molt bones, del Badalona.

Grup A
En aquest interessant grup tenim a dos jugadors amb tres punts; el MK Benjamín Pérez, del Barberà, i Jordi Amigó, del Catalunya. Aquests dos jugadors van guanyar a Bernard Martínez i a Josep Valencia respectivament. Amb dos punts i mig segueixen els principals perseguidors, on hi destaco  l'IM del Montcada Víctor Vehí, el jove jugador (...també del Peona i Peó...!) Ferran Cervelló que ve de fer taules amb el jugador del Tres Peons que també té dos i mig Daniel Leiro. El jugador local Álvar Luis també té dos i mig amb dues victòries consecutives. Danil Shatko, David Vigo i Josep Lluís Domènech també amb els mateixos punts.
Alguna que altre sorpresa també en aquest Grup A, com la victòria d'Alejandro Sáez contra el MK Ricard Brusi, la victòria d'Eduard Pagès contra Jose Gonzales, la victòria del jove jugador Daniel García Ramos contra el vigent campió de Catalunya sots-16 i company de Club Marc Pozanco. Josep Lluís Lliberia entaula novament (ja van tres de seguides!) amb Frederic Corrigüelas. Dos dels jugadors més taulífers d'aquest Grup A, per no dir els que més. També es va poder veure una gran combinació de Ramón Povill davant Jordi Cabot. Una molt bona partida. Quan aquestes siguin penjades, us la recomano per a que la veieu.

Tancat d'IM 
El líder en solitari ara és el IM Hipòlit Asís amb tres punts de tres possibles.
Victòria de l'IM Hipòlit Asís davant Juan David López.
Victòria del FM Joe Ryan davant el FM Marc Sánchez.
Taules entre Daniel Garrido i el CM Jorge Alberto Ramírez.
Victòria de l'IM Alfonso Jerez davant el FM Daniel Almeida.
Taules entre Makan Rafiee i l'IM David Pardo.




Ronda 4; "Només qui té la iniciativa té dret a atacar"
Amb aquesta cèlebre frase comença la crònica de la Ronda 4 en aquest Grup B, i és que després de que Marc Urgel em plantegés la Defensa Francesa (ja me l'havia jugat la setmana passada Ramón Gibert) em va agafar "per sorpresa". Sí és cert que me la conec bé, però la variant plantejada per el jugador de l'Ateneu Colón (1. e4 e6. 2. Cc3 d5. 3. Cf3 d4. 4. Ce2 c5. 5. c3 Cc6.) és la que menys em conec de la Francesa. Bé que aquesta derrota em servirà doncs per repassar la variant i per, com diu el meu entrenador Alex Cuartas, "O gano, o aprendo".
A la taula 2 del campionat, el Tete Cardó també perdia la seva partida amb el jugador del Peón Doblado Eduard Calbet. Rumors afirmen que Cardó va jugar un gambit. Fet insòlit realment!

Per tant, Marc Urgel líder del torneig empatat a punts amb Eduard Calbet, però el primer amb més desempat.
A la taula 3 victòria de José Daniel Peirón davant Davide Vega, que no va abandonar fins tard després de que la setmana passada aconseguís fer taules amb peça de menys. Algunes taules en els matxos entre jugadors de dos punts i mig, però destacar les victòries de Marco Antonio González, Juan Ignacio Méndez i Jordi Lladós.
En les properes rondes ens esperen partides trepidants i ja sembla que es pugui veure qui optarà a les primeres places d'aquest torneig. I un servidor que ho tindrà magre, degut a que aquesta cinquena ronda no la podré disputar, ja que estic amb el meu Club d'intercanvi a Montpellier, França, per a fer diverses activitats esportives. És una llàstima ja que amb 3 de 4 encara es pot lluitar, però em conformaré jugant les darreres rondes amb la màxima intensitat i intentant recuperar l'ELO perdut a Salou.

Grup A
En aquest Grup A tenim a un líder en solitari, el MK Benjamín Pérez, del Barberà, que en aquesta quarta ronda s'ha imposat amb negres al IM Víctor Vehí. Quatre de quatre doncs per aquest jugador, que haurà de mantenir el liderat davant els nombroses perseguidors.
Perseguidors com el jove Ferran Cervelló, del Peona i Peó, que va guanyar la seva partida amb David Vigo, del Catalunya, en menys de dues hores. Àlvar Lluís també va guanyar la seva partida davant Danil Shatko del Barcelonès Sud. El GM Miguel Muñoz va guanyar al jove Martín Forsberg i també voldrà dir la seva.
Forces taules també en les primeres taules d'aquest Grup A, però destacar les victòries de David García Mosquera, Daniel García Ramos i Carlos Alonso González.
Un fet a destacar d'aquesta quarta ronda va ser el canvi de sala d'algunes taules del campionat, vam haver de pujar tots cap amunt de l'Ateneu Cultural del Foment Martinenc. Des d'allà vam poder presenciar un Correfoc i gentada pels carrers de la zona. Res podia fer el torneig per evitar-ho, però realment va ser curiós veure com molts jugadors s'aixecaven per observar els diables que cremaven al carrer, mentre estava en marxa la seva partida d'escacs. Un fet realment curiós!

Tancat d'IM
Taules en totes les partides en aquest Tancat d'IM!
Taules entre Juan David López  i l'IM David Pardo.
Taules entre el FM Daniel Almeida i Makan Rafiee.
Taules entre el CM Jorge Alberto Ramírez i l'IM Alfonso Jerez.
Taules entre el FM Joe Ryan i Daniel Garrido.
Taules entre l'IM Hipòlit Asís i l'IM Marc Sánchez.

Ronda 5
Grup B
Aquesta crònica de la Ronda 5 no serà ni tan llarga ni tan currada com és costum, ja que estava, amb el meu club, el Peona i Peó, d'intercanvi a França, a Montpeller, fent unes partides d'exhibició i presenciant el Campionat del sud de França d'edats. Una molt bona experiència, aprofito l'avinentesa per dir-ho. Podeu llegir les cròniques de l'estada a Montpeller escrites per mi mateix en aquest bloc clicant el següent enllaç:
Intercanvi entre el Peona i Peó CE i el Montpeller CE
Anem ja amb la crònica d'aquesta Ronda 5.
Al Grup B forces taules i partides jugades de manera bàsicament cautelosa, sense arriscar massa i practicant uns escacs tranquils.
A les dues primeres taules es va produir el mateix resultat; empat. Marc Urgel i Eduard Calbet, ambdós líders de la classificació, van entaular la seva partida, igual que Jordi Lladós i José Daniel Peirón. El jove jugador del Peona i Peó va estar en gran part de la partida superior, però es va haver de conformar amb les taules, que no és pas mal resultat.
Qui no va afluixar va ser Marco Antonio González que va guanyar a José Ignacio Méndez i s'afegia com a líder juntament amb els dos jugadors
esmentats abans, tots tres amb quatre punts i mig.


Els perseguidors amb quatre punts. Destacaríem a jugadors com German Esteban, Ramón Caro o Marc Campoy.

Grup A
Al Grup A perdia la condició d'invicte el fins llavors líder del torneig, el MK Benjamín Pérez, perdent la seva partida amb Àlvar Lluís. El MK Jordi Amigó del Catalunya guanyava al jove Ferran Cervelló que estava fent un torneig pràcticament impecable. Un altre jove jugador que estava fent un torneig impecable, Daniel García Ramos, perdria la seva partida amb el GM i company de club Miguel Muñoz. El IM Víctor Vehí intentaria remuntar posicions en el que queda de torneig i començaria guanyant aquesta ronda 5 a Josep Valencia.
El jugador del Foment Àlvar Lluís quedaria doncs líder en solitari d'aquest Grup A. Els principals perseguidors es col·locarien amb quatre punts, tres concretament; Miguel Muñoz, Jordi Amigó i Benjamín Pérez.

Tancat d'IM
Taules entre el FM Marc Sánchez i Juan David López.
Victòria de l'IM Hipòlit Asís davant Daniel Garrido.
Victòria de l'IM Alfonso Jerez davant el FM Joe Ryan.
Victòria del CM Jorge Alberto Ramírez davant Makan Rafiee.
Victòria de l'IM David Pardo davant el FM Daniel Almeida.

Podeu veure un vídeo d'aquesta XV Edició de l'Obert Internacional d'escacs del Foment Martinenc. L'ha fet en Pau Pascual.
Vídeo sobre el torneig

Fins aviat!

En breu estarà la crònica de la Ronda 6!
Víctor Collell

diumenge, 19 de maig del 2013

Expedició de Peona i Peó a Montpeller


Estada a Montpeller
17-05-2013
El viatge i arribada a Montpeller.
  El dia 17 de maig va arrencar aquesta apassionant aventura per als jugadors de Peona i Peó (i altres entitats esportives que es varen desplaçar fins a la ciutat francesa) que consistia en anar a fer un intercanvi a la ciutat de Montpeller. Durant l’intercanvi, els jugadors de Peona i Peó que ens vàrem desplaçar fins allà hauríem de conviure amb una família francesa de divendres fins dilluns. La idea d’aquest intercanvi era, a banda d’aprendre a conviure amb una família que no és la teva i adaptar-te a nous costums, veure com els nens jugaven a escacs en un Campionat de França per equips d’edats, doncs com aquí a Catalunya tenim Vila-seca durant la Setmana Santa. I concretament ens allotjaríem a cases de nens del Club d’escacs Montpeller, i que quan aquests no tinguessin partides que disputar, faríem una mena de matx d’exhibició Peona i Peó – Montpeller en un ritme de quinze o vint minuts per jugadors (encara estava per veure). Fins allà ens van acompanyar el Jordi Capellades i el Pep Melendres.
  A les 16:00 h. l’autocar sortia de Barcelona. Un munt de gent pujava dos autocars que ens portarien fins a Montpeller. Hi havia gent de bàsquet, gent de natació sincronitzada, gent de dansa i així podríem anar dient diferents esports.
 I a les 21:00 h. (a les 21:00 h!) que vam arribar-hi. Durant el trajecte vàrem parar una vegada per berenar o menjar alguna cosa (en el cas del Pep fer un mig-dinar, ja que no havia dinat) i ens hi vàrem estar durant ben bé tres quarts d’hora. Mentre viatjàvem la gent dormia, si més no ho intentava, o bé en el cas dels peonins resolien problemes d’escacs de mat en tres o bé d’avantatge material. Vàrem descobrir que els petits tenien un do per això de la tàctica.
  Un cop arribats allà, les famílies ens esperaven impacients en una mena de pàrking al costat d’un castell on es farien unes breus presentacions de les entitats esportives catalanes que estarien a Montpeller. Cada nen va anar amb la seva família, que anaven preguntant noms per saber qui era l’escollit. Molts d’ells anirien a la mateixa família en parelles, ja que són nens de menys de 10 anys (excepte l’Arnau Salvadó, la Daniela i jo) i els hi seria més fàcil comunicar-se amb la família (com a mínim aquesta era la intenció). Qui no aniria amb parelles seria jo, que m’hauria de buscar la vida per parlar amb la família corresponent. Per sort aquests parlaven anglès i la comunicació no va ser tant difícil com la prevista. Tampoc aniria acompanyada una noia del Club que tenia família a França i de francès en sabia tant o més que castellà o català.
  Després de les breus presentacions, cada jugador va anar a la casa que li pertocava amb la seva família. Demà dissabte seria un dia més complet que divendres. La majoria de jugadors del Club no sabien quin era el planning per a l’endemà.

18-05-2013
Primer matx.—Montpeller CE – Peona i Peó CE.
  Em vaig llevar a les 9:00 h. i semblava que a la casa de l’Alexandre (el meu corresponent) no hi havia ningú despert. Després de canviar-me vaig obrir la porta sigil·losament i del no-res va sortir el seu pare llançant-me una bateria de preguntes que va fer que el meu cervell es pengés i hagués de fer un reset “Hello! How are you? Have you slept well? Have you got cold this night? Do yo want to take a shower now or later? What do you eat for breakfast, milk, coffee, tea...? Do you know something about the chamber of secrets?” (no, això últim no).
  Em vaig dutxar, vàrem esmorzar tots plegats i resultava que teníem el matí lliure. L’Alexandre va dir que tenia deures i per tant ens quedaríem a casa. Jo aprofitaria per escriure aquesta crònica que ara mateix llegiu. Lo primer és lo primer.
 

Un cop dinat, ens vam preparar per anar cap al Club d’escacs Montpeller. Teòricament hi havíem d’anar en tren. No era ben bé un tren, una mena de tramvia que es desplaça pels carrers de la ciutat. Si no vaig entendre malament, tenien quatre línies. Finalment hi vam anar a peu, no era massa lluny, aprofitant així per veure una mica la ciutat, que m’ensenyés el seu institut, l’òpera de Montpeller, el centre i el centre antic.


  Vam entrar a la seu del Club d’escacs Montpeller, un local que semblava força antic, situat en una plaça on havíem de pujar unes escales per arribar-hi. Aquells dies s’estava disputant el Campionat del sud de França per equips d’edats, i la majoria de corresponents el disputaven (el meu era el primer tauler del Club d’escacs Montpeller). Val a dir però que eren categories barrejades.
  I a les 16:00 h. va començar el matx Peona i Peó CE – Montpeller CE a ritme semirràpid, quinze minuts per jugador. Jo jugaria de segon tauler per darrera de la Daniela que s’enfrontaria amb la filla d’un IM que pel que es veu jugava força bé.
 El primer matx va acabar amb un meritori empat 5 – 5. Jo vaig guanyar la meva partida en un interessant final de alfil i cavall contra torre, jo amb les dues peces, que després de saber-les situar bé al tauler no va costar massa treball guanyar. Quan va acabar la darrera partida vam canviar els colors i vam tornar a jugar amb el mateix rival.
  El segon matx ens el vam endur per 4 – 6. Dissabte, els catalans (no espagnols com a vegades ens anomenen ells!) vam guanyar el global dels dos matxos. Jo vaig tornar a guanyar aquesta vegada més còmodament després de guanyar torre molt aviat! (1. e4 e5 2. f4 f6? 3. fxe5 fxe5 4. Da5 + g6 5. Dxe5 perdent la torre d’h8). Qui també va guanyar les dues partides va ser el Lluís, jove jugador del Club, que va semblar que portar la samarreta de l’Atlético de Madrid li va portar sort. Ja li vaig dir que aquella samarreta m’agradava molt!
  Jo em vaig haver d’esperar a que l’Alex acabés la seva partida al tauler número 1 del seu equip. Mentrestant, els jugador del Club que encara pul·lulàvem per allà vam aprofitar per fer unes ràpides molt divertides i modalitats d’escacs realment estrambòtiques. Potser ningú em desbancava a les ràpides però als come-come sóc rival fàcil, i és que no guanyo ni una.
  Finalment l’Alex va entaular amb un rival a priori superior i vam marxar de la seu del Club d’escacs Montpeller ja anant cap a casa amb el seu pare novament a peu.
  A l’arribar a casa, em va proposar de fer uns partidets al FIFA 11 per desconnectar una mica de les partides i el molt espavilat em va donar el comandament que no li funcionaven botons essencials per a jugar. Malgrat tot, vaig donar una lliçó al montpellerí empatant el primer partit a 2 i guanyant-lo a la tanda de penals davant el Bayern de Múnich (jo el Barça, òbviament) i la resta guanyant-lo en tots els partits abans dels 90 minuts davant l’Arsenal amb resultats com 1-3, 2-4 o 0-2 (i això que els meus jugadors anaven caminant ja que el botó d’sprint no funcionava!).

  I després de sopar, veure una mica com la majoria de països feien el ridícul a Eurovisió (per variar) i vaig anar a dormir, després de consultar les xarxes socials i fer una mica de crònica. 

Demà diumenge seria l'últim dia complet a Montpeller i ens esperaven dos matxs més! 

19-05-2013
Segon matx.-Montpeller CE - Peona i Peó CE. 
  L'Alexandre interrompia el meu son trucant "suaument" amb el tou dels dits la porta de l'habitació on dormia. Estava ja vestit i havia entrat a buscar una cosa. Tot seguit va marxar acomiadant-se i va tornar a tancar la porta de l'habitació.
  A les 10:00 h. vaig sortir de l'habitació. Vaig dutxar-me a la seva dutxa moderníssima, amb aigua que queia del cel, un regulador d'allò més estrany i amb una cadira plegable per si volies seure i d'altres complements. Tot seguit vaig esmorzar, una tassa de llet que deuria estar a uns cinquanta graus centígrads. Feia temps per a que aquesta es refredés menjant les cookies que jo mateix havia portat de Barcelona. Va haver de passar una bona estona per a que pogués acabar.
  Després d'aprofitar el matí fent una mica de feina per a l'escola (l'Alexandre no hi era, estava jugant el Campionat) vam sortir amb els seus pares a donar un tomb per el barri i van aprofitar per comprar un parell de coses per dinar. L'excursió no va durar massa estona i en breu tornàvem a estar a casa.
L'Alexandre va portar un amic després de la partida, a l'hora de dinar. Quan vam acabar, vam sortir amb molt de temps cap al Club d'Échecs Montpellier. Aquella tarda, el club francès presentaria la seva alineació de gal·la.
  El Pep i el Jordi estaven prenent alguna cosa al bar de sota el Club quan vam arribar (òbviament amb el polo de Peona i Peó). Poc a poc van anar arribant els jugadors d'ambdós clubs a la sala de joc.
  I un cop posat el polo de Peona i Peó, que anava més que just, va començar la ronda.
  El Club d'escacs Montpellier es va imposar amb autoritat en aquest tercer matx amb un contundent 8 a 2 a favor. Per part de Peona i Peó, només van puntuar el Joan i l'Iván, que portaven tres victòries en tres partides. Personalment em va tocar un noi, o més ben dit un nen (deuria ser sots-12) que jugava realment bé i em superava en quant ELO FIDE sent de tanta curta edat. Jo amb negres, vam jugar un Volga molt ben jugat pels dos. Amb el peó de menys que em quedo d'obertura, vaig haver de patir molt per recuperar-lo, ho vaig fer amb una combinació força maca, però em quedaven dos minuts restants i a ell tres. L'equip perdia, i forçant la posició vaig acabar cometent un error que va fer que el punt volés. Malgrat l'error, una partida molt ben jugada per ambdós jugadors.

  I al segon i darrer matx, nova victòria per als francesos, contundent però no tant; 7 a 3. Jo que vaig tornar a perdre la meva partida (novament al final) després d'una escandinava molt ben jugada pels dos, però sobretot per ell. Parlem d'un nen de dotze anys que tenia una mà molt fina en moltes posicions i que no cometia pràcticament errors visibles a simple vista. Em va guanyar el final amb alfils del mateix color, el seu rei guanyava l'oposició i jo perdia un peó que feia que el seu passat tingués una cara de dama que no es pogués aguantar.
  Després dels matxos, vam repartir els obsequis als montpellerins (peces d'escacs de la mida d'una ampolla petita en un puzzle en 3D) i ells ens van obsequiar amb una gorra i un mocador amb el nom i l'escut del club. El Pep i el Jordi també van fer entrega d'un trofeu amb l'escut dels dos clubs gravats en el mateix. Un molt bon detall.
  Després de passar per casa, vam anar a sopar pràcticament tots els de l'intercanvi (no només els dels escacs) vam quedar a un hotel de luxe estrenat feia un any per fer el sopar d'acomiadament. Balls, xous, espectacles, teca (que és el més important) i bon ambient. El toc final va ser quasi tota la sala ballant la Macarena, i us prometo que sembla ser que el Pep va fer algunes fotos a algun cronista que semblava que anava passat de rosca. ¿Dale a tu cuerpo alegría Macarena que tu cuerpo es pa' darle alegría cosa buena? Mentre alguns no podien aguantar-se el riure. Quina creu.
  I un cop a casa, xatejar una mica i a dormir. Havia estat un dia cansat i l'endemà ja tornàvem cap a casa. Començava a enllestir la maleta. L'experiència havia sigut, molt positiva.


20-05-2013
La tornada.
  Em llevava força d'hora per fer la maleta i per anar enllestint coses d'una vegada per totes. No vaig trigar massa temps (cosa insòlita). L'Alexandre i família pul·lulaven per la casa. Vaig esmorzar, aquesta vegada una llet no tant calenta com el passat dia (val a dir que era difícil igualar-ho). Després em va proposar fer unes ràpides i vaig acceptar encantat. Finalment balanç de dos a dos, tot i que una partida la vaig tirar tontament!

  I un cop dinats, vam haver d'anar a deixar al seu pare a l'aeroport (el seu pare treballava gran part de la setmana a París i havia d'agafar un vol cada setmana). Un cop allà, la seva mare es fa fer càrrec del volant i ens va dur fins al pàrking on havien de venir-nos a buscar els autocars. Allà vaig aprofitar per explicar alguna que altre anècdota als més joves del Club, alguna del Gotés, alguna del Jesús Ligero, alguna d'un servidor... tot un repertori (i les que em falten per saber, que segur que són moltes).




  I acomiadats ja de la família i dins l'autocar, gran part del viatge explicant acudits. De bons, i de dolents, de molt dolents. També algun que altre robatori de galetes i tràfic de menjar (et canvio una patata per una gominola). Molt diferent la tornada de l'anada. Els jugadors ja ens coneixíem més i hi havia més bon feeling.
  Haig de concloure la crònica esmentant el bon ambient que vam respirar a Montpeller i agraint al Club l'oportunitat que ens ha donat fent aquest intercanvi a la localitat del sud de França. Haurà servit per a moltes coses més que aprendre escacs, però que ningú s'oblidi, que això també ho hem fet!

Podeu consultar l'àlbum de fotos que de moment tenen el Jordi Capellades i el Pep a Google+. Cliqueu el següent enllaç per consultar-lo:
Galeria de fotos a Montpeller






















Víctor Collell

dimecres, 8 de maig del 2013

Notícies

Estrenem nou apartat de Notícies aprofitant que comença la nova temporada. S'anirà renovant setmanalment. L'apartat de Notícies de la temporada passada quedarà tal i com està.

1.- La primera notícia serà dedicada a L'Olimpíada a Istanbul, que finalment va guanyar Armènia. No comptàvem de cap jugador del club, però estem convençuts que algun dia una de les nostres perles de la cantera serà capaç de disputar una Olimpíada. Comptàvem, però, del nostre mestre i entrenador Alex Cuartas, que va representar a Colòmbia, sent-ne el primer tauler. Va aconseguit cinc punts i mig de deu, amb una performance de 2472 i jugant partides duríssimes, com contra el serbi Ivan Ivanisevic, partida que va entaular. Des d'aquí el felicitem i li donem l'enhorabona per aquesta Olimpíada que va disputar.
Pàgina web oficial de la Olimpíada a Istanbul

2.- El dia 8 de setembre va concloure el V Obert Torxa, o com es diu ara, el V Obert d'estiu d'escacs base del Guinardó, campionat en que el Club n'és l'organitzador. Hi ha hagut emoció fins al final en aquest torneig que creix any rere any, on es respira un ambient molt bo. Torneig que finalment s'ha endut el jugador del Vila Olímpica Xavier Martínez Pla, amb uns espectaculars sis i mig de set, entaulant només amb el primer del rànking i segon classificat de la general, el jugador del club Marc Torrents. Els dos jugadors han sigut acompanyats al podi per la campiona del Torxa 2011, la jugadora d'EDAMI Andrea Jausàs. Daniela Velasco, Xavier Povill i Carlos Martínez, tots tres jugadors del Club, van fer els mateixos punts que l'Andrea, però amb pitjor desempat. També van fer els mateixos punts, cinc, l'Oriol Panadès, del Llinars, i el Dani Riu, d'EDAMI. Amb quatre punts i mig, Max Orteu, de l'Escola d'Escacs de Barcelona i guanyador del Premi de Bellesa, i Llum Cardó i Jaume Lladós, ambdós jugadors del Club. Esperem que l'any que ve es torni a celebrar aquest torneig ja clàssic dels escacs base.
Classificació final; V Obert d'estiu d'escacs base del Guinardó (anitc Torxa)

3.- Jonathan Cruz es proclama campió del Campionat de Catalunya de ràpides. Marc Capellades acaba finalment vintè amb cinc punts i mig. Marc Torrents amb tres punts. Els resultats aquí.

4.- La Federació Catalana d'Escacs ha canviat el model de la seva pàgina web.  Ara ja està en marxa la nova pàgina web. La podeu consultar aquí.

5.- Ja surten les bases del Campionat de Catalunya per equips d'edats. Aquest any, Peona i Peó presentarà com ja és habitual equip en totes les categories, i en algunes equips B i C. S'ha de demostrar que tenim la millor cantera de Catalunya! Ànims! Consulteu les bases aquí.

6.- El Sabadell fitxa a Paco Vallejo com a reforç per al Per Equips de Catalunya, que començarà al Gener. El reforç més important fins al moment, que ajudarà molt al Sabadell per aconseguir el títol de la Divisió d'Honor catalana.

7.- La FIDE baixa l'edat dels veterans fins als 50 anys. És la notícia més important d'aquesta setmana de la Federació Internacional d'Escacs.

8.- Podeu seguir tot sobre el Club d'Escacs Peona i Peó a la pàgina oficial a Facebook del club. Allà hi penjarem les renovacions de la pàgina web oficial i del bloc de Peona i Peó. Per seguir l'actualitat del club i dels escacs a Catalunya i totes les notícies del món dels escacs, seguir a Peona i Peó al Twitter de Peona i Peó.
La pàgina web oficial de Peona i Peó; peonaipeo.com.
El bloc de Peona i Peó; peonaipeo.blogspot.com.es
La pàgina a Facebook de Peona i Peó
El Twitter de Peona i Peó

9.- Finalitza el Campionat d'Espanya d'Adults, amb Julen Luis Arizmendi com a Campió d'Espanya per millor desempat que el català Miguel Múñoz. Un altre català, Àlvar Alonso, completa el podi.
Classificació final del Campionat d'Espanya Absolut.

10.- En marxa els Territorials a Catalunya per la prèvia del Campionat de Catalunya Absolut. S'estan disputant els Territorials de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Segur que en algun o altre hi ha algun jugador del club!
Territorial de Barcelona
Territorial de Tarragona
Territorial de Lleida
Territorial de Girona

11.- Finalitza el Campionat de Catalunya d'edats per equips de sots-8 a sots-16. Peona i Peó demostra que és una de les millors pedreres de Catalunya aconseguint més ors que cap altre club. Ens hem endut dos ors (sots-8 i sots-12) i un bronze (sots-14). El Campionat va ser una gran experiència per als jugadors del club i el nivell de joc va ser extraordinari. En breu penjarem les cròniques al bloc.
Campionat de Catalunya d'edats per equips

12.- Magnus Carlsen es proclama campió del Gran Slam de Biblao per millor desempat que Fabiano Caruana. Amb aquesta victòria, Carlsen demostra ser un dels millors jugadors del moment.

13.- Tres guanyadors del Gran Slam de LondresVesselin TopalovBoris Gelfand i Shakhiryar Mamedyarov.

14.- El SOCAR Azerbaijan s'ha proclamat campió d'Europa de clubs. Els resultats aquí.

15.- Tomás Serra campió d'Espanya de veterans. Els resultats aquí.

16.- El jove jugador rus Sanan Sjugirov es proclama campió del Magistral Casino de Barcelona, demostrant un gran joc i sent una gran promesa per al futur. Els resultats els trobareu aquí.

17.- El Sestao s'imposa al Campionat d'Espanya de clubs. Mala actuació dels equips catalans a la Divisió d'Honor. Tots els resultats els trobareu aquí.

18.- Joaquim Junyent s'imposa al Campionat de la Catalunya Central. No contàvem de cap membre de Peona i Peó en aquest torneig. Els resultats aquí.

19.- L'espanyol David Antón acaba novè al Campionat del món d'edats. Demostra bon joc i ser un dels millors jugadors joves del moment.

20.- Finalitza l'Obert de Martorell, on hem pogut veure la participació d'alguns jugadors de Peona i Peó. Al Grup A s'ha imposat Antonio Gual. Els resultats aquí.

21.- Didier Fernández, del Gerunda, campió del Grup A del Memorial Joan Gelpí, el XXVII Torneig de la Costa Brava. Els resultats aquí.

22.- Des de fa més d'un any, que el nostre club, Peona i Peó, ha estat editant un butlletí mensual, amb el nom de "Butlletí d'escacs de Peona i Peó", on jo mateix hi col·laboro. Des de fa uns dies, l'editor del butlletí mencionat, Marc López Forn, ha decidit que el Butlletí deixarà de portar el nom del club i passarà a anomenar-se Columna Oberta. Desconeixem però si el Club d'Escacs Peona i Peó seguirà editant un Butlletí mensual amb el seu nom. Podrien veure's modificats alguns detalls de l'antic Butlletí, ho veurem l'1 de gener.

23.- El mexicà Alberto Ramírez es proclama campió del Vila de Gràcia.

24.- Jonathan Cruz campió del Tancat de Sant Martí.

25.- Antoni Gual, Víctor Lillo, Albert Ramón i Carles Moreno es proclamen campions dels Territorials de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona respectivament.
Territorial de Barcelona
Territorial de Girona
Territorial de Lleida
Territorial de Tarragona

26.- L'equip català Cerdanyola del Vallès, format per Llàtzer Bru, Marc Pozanco, Roger García, David García Playà i Pol Sánchez, es proclama campió d'Espanya per equips al Festival Bali, a Benidorm. Felicitacions!

27.- Beatriz Alfonso es proclama campiona del Femení de Catalunya.

28.- El colombià Jorge González es proclama campió del Tancat per norma de Mestre Internacional de Lleida.

29.- Oscar Ruiz Mata campió de l'Obert de Cerdanyola. Hi trobem participació de Peona i Peó.

30.- Molta participació en general, però també de joves de Peona i Peó, i amb diferents podis! Albert Ezquerro guanya el sots-20, Ferran Cervelló el sots-14, Carlos Martínez segon classificat al sots-12, i Nicolás Jiménez segon classificat al sots-8 al Campionat de Catalunya d'actius per edats disputat a Cotxeres de Sants. Felicitacions!

31.- Jaime Alexander Cuartas campió del Memorial García Ilundain. Felicitacions!

32.- Azer Mirzoev campió del Torneig Magistral Internacional Elgoibar.

33.- Finalitza l'Obert Internacional d'escacs del Guinardó, torneig en que Peona i Peó n'és l'organitzador. El campió del Grup A finalment ha estat el jugador de la Penya d'Escacs Cerdanyola, el GM Miguel Muñoz. El màxim representant del Club en aquest Grup A ha estat el Mestre FIDE Marc Capellades, amb sis punts. Del Club també destaquem a jugadors com Òscar García Castellote, amb cinc punts i mig, o Jordi PobletEnric Masferrer i Juan David López Perdomo, amb cinc punts cadascun. Hi ha hagut molta participació i el torneig ha transcorregut sense problemes.
Al Grup B el millor classificat ha estat Josep Lluís Lliberia, del Foment Martinenc, acabant imbatut al torneig. De Peona i Peó destaquem la novena posició de Francesc Xavier Cardó, o la onzena posició de Daniela Velasco. També destaquem els cinc punts i mig d'Adrià Pérez.

34.- Finalitza la Copa Catalana d'escacs fase de Barcelona, amb una molt bona participació de Peona i Peó. El Club ha demostrat molt bon joc i finalment ha acabat vuitè. El campió ha estat el vigent campió del Campionat de Catalunya per equips absolut l'Escola d'Escacs de Barcelona (EEB).

35.- El GM Haslinger s'adjudica l'Open de Sevilla.

36.- Magnus Carlsen campió del Grup A del TATA Steel Wijk aan Zee. Fernando Peralta, de la Penya d'Escacs Cerdanyola, segon classificat al Grup C. Tots els resultats a la pàgina web oficial del torneig.
www.tatasteelchess.com

37.- Nikita Vitiugov campió de l'Open de Gibraltar.

38.- Oriol Delisau del Sant Andreu en el sots-18, Martín Forsberg del Foment Martinenc en el sots-16, Xavier Martínez Pla del Tres Peons en el sots-14, Andrea Jausàs d'EDAMI en el sots-12, Llibert Céspedes del Tres Peons en el sots-10 i Arnau Castillo del Vila Olímpica en el sots-8 són campions de Barcelona de les seves respectives categories. Per veure una notícia i una crònica més àmplia més àmplia, vegeu l'entrada al bloc (i també article del Butlletí de Peona i Peó mes de març i Revista Columna Oberta) Conclou l'Escolar.

39.- Josué Expósito campió de l'Obert de Tres Peons. Destacada participació de Peona i Peó en aquest torneig. Classificacions aquí.

40.- Arturo Vidarte es proclama campió del Torneig Clàssic de Sant Martí. Els resultats aquí.

41.- David Álvarez al sots-8, William Harutian al sots-10, Gerard Ayats al sots-12, Alexandre Ventura al sots-14, Marc Pozanco al sots-16 i el FM Marc Sánchez al sots-18 són els campions de les seves respectives categories de Catalunya. Els resultats els trobareu aquí.

42.- Marc Campos campió de l'Obert de Sabadell. Resultats aquí.

43.- El FM Marc Sánchez aconsegueix una norma de Mestre Internacional quedant campió del Tancat d'IM de Sabadell. Els resultats aquí.

44.- El IM Hipòlit Asís aconsegueix una norma de Gran Mestre quedant campió del Tancat de GM de Montcada. Els resultats aquí.

45.- El català Daniel Alsina s'adjudica l'Obert de Donostia. Els resultats aquí.

46.- Elisabet Ruiz campiona absoluta de Catalunya. Els resultats aquí.

47.- Magnus Carlsen guanya el Matx de Candidats a Londres i s'enfrontarà a Anand pel Campionat del Món. Els resultats aquí.

48.- L'Escola d'Escacs de Barcelona campió de la Copa Catalana. Els resultats aquí.

49.- Pere Emilio Fernández campió de l'Obert d'escacs La Lira. Els resultats aquí.

50.- Vesselin Topalov campió del Renova Group Grand Prix. Els resultats aquí.

dimarts, 7 de maig del 2013

La partida comentada. Eduard Serentill - Víctor Collell.

Obert Internacional de Barberà 2012, Grup C. 
Ronda 8
Serentill, Eduard (1916) - Collell, Víctor (1826).
Visor per a seguir la partida

1. e4 e5. 2. Cf3 Cc6. 3. Ab5 f5!?
El Gambit Jaenisch. Un Gambit realment interessant i que si repassem números em dóna uns molt bons resultats. Tan sols he cedit dos punts amb aquest Gambit i això que l'he posat en pràctica moltes vegades. En diferents Partides Comentades (meves) al bloc, podríem veure més partides amb aquest Gambit.
Al que anàvem; la idea d'aquesta variant és obrir la columna f per atacar per la mateixa. Eduard Serentill el Tiburón de Badalona va jugar una variant realment interessant, una continuació que tant el blanc com el negre han de jugar fi si volen quedar amb avantatge o si més no no quedar en desavantatge. Hi ha diferents continuacions, es pot fer 4. d3, d4, Cc3 o inclús exf5.






Va apostar per d4.

4. d4 fxe4. 5. Cxe5 Cxe5. 6. dxe5 c6.
A l'alfil. A l'alfil, i compte, perquè ara la dama amenaça escac a a5 i guanyar el peó d'e5. Aquí el blanc va jugar Ac4. ¿Però algú s'haurà plantejat mai jugar en aquesta posició Cc3!? i entregar l'alfil?










7. Ac4 Da5+ 8. Ad2 Dxe5 9. 0-0
Tot i que me'l puc menjar (segurament) en aquesta ocasió, el peó de b2 no m'agrada mai menjar-lo, i és que el concepte diu: Nunca comas el peón del caballo de la dama con la dama.
I jo vaig seguir el concepte.
9... d5.
Amb aquesta estructura de peons el negre està pletòric, sense afegir que acabem de guanyar peó. Ara amenacem l'alfil i ja ens estem preparant per l'atac.
10. Ac3 Dg5. 11. Ad2 Dg6. 12. Ae2
¡OJO! Amenaça Ah5 i guanyar dama!





12... Cf6. 13. Rh1 Ad6. 14. Te1?
Si el blanc no estava prou malament, aquesta jugada és realment perillosa i segons el Rybka, perdedora (tot i que considera que en aquesta posició Cg4 és més forta. Jo vaig optar per fer una altre). Degut a que el Rei està a h1 i la torre a e1, f2 queda desprotegit, i un enroc provocaria un atac molt proper sobre el blanc. Hem de portar més peces a l'atac!
14... 0-0. 15. c4?







Ara sí!
15... Cg4! 16. Axg4? (millor Ae3 i entregar la parella d'alfils) Axg4. 17. Db3 (rarita) Txf2. 18. cxd5?
I aquí una jugada que guanyava immediatament se'm va escapar; Af3!! i és mat imparable, en cinc jugades ja perd.
Jo, en canvi, vaig fer una bona jugada (no tant com l'altre, òbviament) però que si més no, era molt espectacular.
18... Ad1!!?
Amenaço mat a g2 i l'única que té per parar el mat és:




19. Dh3
¿Única? El mat està a l'aire. Si no en teníem prou, entreguem ara una torre.
19... Txg2!!?
Si 20. Dxg2 Af3! i ens quedem amb la seva dama.
Si 20. Txd1 Txh2 + i ens quedem amb la seva dama (el blanc té dos torres, un alfil, un cavall i tres peons i el negre té una dama, una torre i sis peons amb avantatge decisiva).
Eduard Serentill va optar per fer:
20. De6+ Dxe6. 21. dxe6 Txh2+ 22. Rg1 Af3. 23. Ab4??
I aquí se m'escapa un evident mat en dos... amb Ag4 no pot evitar el mat.
Jo vaig fer la segona jugada més bona de la posició! Tg2+ guanyant peça i quedant amb peça i dos peons de més, posició guanyadora i pot ser que el mat estigui també a l'aire.
23... Tg2+ i el blanc abandona.




Una partida maca, decisiva per a la persecució del Campionat Sots-16 d'aquest Grup C de Barberà. Amb aquesta victòria, a falta d'una ronda, em posava amb cinc i mig de vuit i líder dels sots-16. Finalment aquest trofeu el vaig guanyar després de guanyar també a la darrera ronda davant Jonathan Terrones i quedant setè de la general. Una partida que la recordo perfectament a dia d'avui per com va transcórrer i per el que va significar.
Us deixo una foto analitzant la partida amb el meu rival i amic Eduard Serentill i amb l'amic Fco. Javier Agudo!

Salutacions!

Víctor Collell