dijous, 18 d’abril del 2013

L'entrevista 5; Jaime Alexander Cuartas


Avui tinc l’honor d’entrevistar a Jaime Alexander Cuartas, Gran Mestre colombià des de ja fa uns quants anys i entrenador del Club d’Escacs Peona i Peó des de fa quatre anys. Actualment té un ELO FIDE de 2504 (tot i que no dubto que el pujarà en breu) i un ELO català de 2555. És, en les darreres olimpíades d’escacs, el primer tauler de la selecció colombiana. Ja fa uns quants anys que està aquí a Catalunya i ens encantaria saber alguna cosa més sobre la seva persona i la seva vida al món dels escacs. És, a part d’un magnífic professor, una gran persona. Ara mateix està disputant el Campionat de Catalunya per equips amb la Unió d’Escacs Montcada. No dubtem en que algun dia jugui per Peona i Peó! Anem ja amb la bateria de preguntes






Jaime, ¿com vas introduir-te al món dels escacs?
Un primo me enseñó a mover las piezas. Después de eso fui a jugar un torneo intercolegial en octubre del 1990. Perdí casi todas las partidas, me dieron el mate del pastor, el mate del legal… pero me gustó el juego después de jugar tantos mates. En ese torneo conocí a mi futuro maestro John Fernando Aguirre, que era el árbitro del torneo. Posteriormente me encontré al árbitro en una biblioteca escribiendo las partidas de Kasparov que salían en la prensa. Pregunté si me podía prestar un libro y me dijo que sí. Después de varias horas me lo prestó y ya con él recibí mi primera clase de ajedrez que fue una clase de oposición.

¿Quina ha estat el teu major èxit a nivell escaquístic?
El Torneo Internacional de Cali de 1997. Eran 55 jugadores y yo era el número 54 ya que yo no tenía ELO FIDE. Había 8 Grandes Maestros, más de 20 Maestros Internacionales y unos cuántos Maestros FIDE. Nadie daba un céntimo por mí y pude ganar el torneo ganando espectacularmente a Gilberto Hernández, Gran Maestro mejicano, en la penúltima ronda.

Ara per ara, ¿quin és el teu objectiu a nivell escaquístic?
Si decidiera jugar sería incrementar el ELO y ganar torneos importantes. Ir a jugar algún torneo importante estaría realmente bien. Si continuara siendo entrenador el objetivo es conseguir un alumno campeón mundial. ¡Cuando lo tuviera querría más campeones! (riu)

¿Com vas arribar aquí, a Catalunya?
Después de terminar la Olimpíada de Turín emprendí el viaje con Sergio Barrientos vía ferroviaria en un talgo de primerísima línea (riu).

¿Com vas arribar fins al nostre club, Peona i Peó?
Conocía a Guillem Subirachs y él me hizo una propuesta de venir, junto con los de la junta. Le di clases particulares y vio que podía encajar en el club. Me dijo que teníamos jóvenes deportistas con calidad y él confió en que yo los entrenara.



¿Què se sent al disputar una olimpíada d’escacs amb el teu país?
Es magnífico. Te entregas. Quieres dar lo mejor por la tierra. Es fantástico, sin duda.




¿Es pot viure dels escacs?
Hombre… claro que se puede vivir, de cualquier oficio de la vida puedes sobrevivir. La clave es que te puedas concentrar, dar lo máximo y buscarle el rendimiento. El ajedrez tiene muchas perspectivas. Competitivamente es otra cosa, viven bien los de la élite. Pero vivir claro. ¡Ha llegado la crisis al ajedrez!  (riu)

¿Què t’hagués agradat fer si no t’haguessis dedicat als escacs?
El atletismo. De pequeño me gustaba y seguramente lo practicaría si no me hubiese dedicado al ajedrez.

¿Qui ha estat (o és) el teu ídol a nivell escaquístic?
En una primera etapa fueron Capablanca y Alekhine. Luego Fischer. Y después Kasparov y Anand.

¿Ens sabries descriure una mica el teu estil de joc? ¿Quines obertures practiques?
Bueno, mi estilo es más dado hacia el juego posicional, tranquilo. Lo que más me gusta jugar es Caro-Kann, Rossolimo y la variante del cambio en la española.

Ja per acabar, ¿podrem veure a Jaime Alexander Cuartas jugant per Peona i Peó algun dia?
¿Por qué no? Aunque si todos mis deportistas llegan a un nivel de División de Honor no quedará más remedios que acompañarlos.

dimecres, 17 d’abril del 2013

La partida comentada. David Poyato - Víctor Collell.

Estreno l'apartat "La partida comentada", on hi publicaré mensualment una partida comentada, ja sigui meva o la d'una altre persona.

Campionat Escolar per equips de Barcelona 2013, categoria sots-16 i sots18. 
CE Sant Martí - Peona i Peó CE. Ronda 2.
Poyato, David (1807) - Collell, Víctor (1914).





1. d4 Cf6. 2. c4 c5.
Volga ja típic en mi. No m'esperava que el jugador del CE Sant Martí m'ho jugués, però estava prou preparat. Val a dir que a la classe del dimarts havia repassat especialment aquesta obertura.
I amb el mateix esquema amb el que em va jugar.











3. d5 b5. 4. cxb5 a6. 5. bxa6 Axa6. 6. Cc3 g6. 7. Cf3 Ag7.
Aquí el blanc té diferents opcions. Pot fer g3, Ag2 i O-O i quedar-se amb una estructura sòlida i el que és més important, amb peó de més. L'haurà de defensar per això, ja que el negre té compensació.
Un altre pla seria fer e4 i que quan el negre canvi l'alfil d'a6 per el d'f1 fer posteriorment g3, Rg2, Te1 i a defensar-se.
David Poyato va escollir el primer pla.








8. g3 d6. 9. Ag2 O-O. 10. O-O Cbd7. 11. Te1 Cg4.
La idea de Cg4 és portar-lo cap a e5, i el blanc no pot fer fàcilment e4 degut a que el negre pot jugar c4 i la casella d3 és molt dèbil. La idea d'aquesta jugada és també obrir la diagonal de l'alfil i activar encara més el cavall.
Vegem com va continuar.











12. Af4 Cge5 13. Tab1 Da5 14. Ad2
Aquí em regala la parella d'alfils a canvi del meu cavall, que no obstant, està ben situat. Jo li capturo l'alfil. Puc no fer-ho, no té descobertes guanyadores ni perilloses, puc jugar també Tfb8, per exemple, però m'estimo més eliminar-lo.










14... Cxd2. 15. Dxd2 Tfb8 16. Tec1 Cb6 17. e3 Ca4.
Aquí el benvolgut Rybka, que d'escacs en sap una miqueta més que un servidor, considera Cc4 més forta. Doncs el meu Ca4 no em desagrada, la cosa es va desenvolupar tal i com jo volia, us ho mostro.
18. Cxa4 Dxa4 19. a3.
Jugada amable del blanc (jo considero les jugades o bones o amables, de dolentes no n'hi ha). Jugar en aquesta posició b3 era pràcticament única per no quedar tant malament com qualsevol de les altres posicions.








19... Db3 20. Ce1 c4.
Jugada clau.
21. Dc2 Dxc2 (aquí podria haver jugat també Axb2) 22. Txc2 c3.
Nova jugada clau.
23. b3 Ac4 24. Af1 Axb3 25. Tcc1 Txa3.
Error greu per part meva. La torre de b8 no està defensada i l'alfil està clavat. Si juga Ac4 el blanc queda millor, però per sort, no ho va veure.









26. Cc2 Tab8 27. Ca1 Axd5. 28. Txb8 Txb8.
Després de tot, quedo amb dos peons de més. ¿M'afectaria la maledicció dels dos peons?
29. Ad3 Aa2.
Aquí potser ambdós jugadors vàrem cometre alguns errors o simplement podríem haver jugat millor la posició, però els dos estàvem apurats de temps i havíem de moure alguna cosa ràpid.
30. Rf1 Tb2. 31. Ac2 f5 32. Re2 e5. 33. f3 d5 34. Rd1 d4. 35. exd4 exd4. 36. h3








Ara només queda portar el Rei per acompanyar el peó i rematar la partida.
36... Rf7. 37. Re2 Re6. 38. Rd3 Rd5. 39. Ab3 + Axb3.
Perd peça degut a l'apuro de temps i a que no pot moure ni un ull, i abandona. Adjudicava així doncs la victòria al meu equip per 2-1, havia de guanyar si volíem guanyar el matx i així ho vaig fer.











Segurament que no serà la partida més espectacular ni la més bonica que tinc, però per començar, és una partida molt correcte i ben jugada, a més d'una victòria patida.
Fins la propera!


Víctor Collell

dimarts, 16 d’abril del 2013

Peona i Peó a l'Info-K del Canal Super3

El passat dilluns dia 15 d'abril, vam veure com al Club d'escacs Peona i Peó li era dedicat un reportatge del Canal Super3 (un dels canals de la Televisió de Catalunya (TV3)) anomenat "Cracs dels escacs", del programa Info-K. En aquell reportatge es va poder veure a entrenadors del Club, com el cas de Frederic Corrigüelas, Albert López o el mateix Pep Melendres, fent classes als nens de Peona i Peó. Els de l'Info-K ens han dedicat un programa degut a que al passat Campionat de Catalunya per edats d'equips, Peona i Peó va assolir la primera posició del Campionat en les categories sots-8 i sots-12. D'aquesta manera fomenten els escacs als més petits, i és un reportatge per a que els nens vegin i coneguin una mica més aquest esport com són els escacs.
En aquest reportatge també surten entrevistats diferents nens del Club, com és el cas del Xavier Povill, jugador sots-14, de l'Ariadna Bada, també sots-14, del Jan Insa, jugador sots-10 o de l'Andy Turner, jugador sots-8. Al reportatge també hi surten altres nens gravats mentre alguns dels entrenadors esmentats abans els hi feien classes, com per exemple el Jordi Lladós, el Ferran Cervelló, la Daniela Velasco, la Llum Cardó, el Daniel Codina, entre d'altres.




Aquest reportatge també servirà per donar a conèixer una mica més sobre el nostre club, que tot sigui dit, té una de les millors pedreres de Catalunya, i també com ja he dit per donar a conèixer el món dels escacs. Des d'aquí felicito al programa Info-K per aquest magnífic reportatge que han fet sobre els escacs però sobretot sobre el Club d'escacs Peona i Peó i la seva pedrera.




Podeu consultar els següents enllaços;
Programa sencer de l'Info-K del passat dilluns dia 15 d'abril
Reportatge específic sobre la pedrera de Peona i Peó
També cal destacar que els nostres peons sots-12 Jordi Lladós i Daniel Codina han fet un vídeo per al bloc de l'Info-K ensenyant a jugar a escacs de manera bàsica (moviment de les peces). Molt interessant per aquells que tot just comencen!
Vídeo de les classes del Jordi Lladós i del Daniel Codina

També des d'aquí agraeixo a l'Enric García la seva tasca amb el bloc de Rabiosa Actualitat d'escacs, on en un espai d'una entrada del seu bloc ha dedicat al Peona i Peó aquest reportatge fent d'aquesta manera més difusió del Club. Moltes gràcies!
Bloc de l'Enric Garcia, Rabiosa Actualitat d'escacs
Entrada on esmenta el Club d'escacs Peona i Peó

Per a més informació consulteu;
Web oficial del Club d'escacs Peona i Peó
Pàgina a Facebook del Club d'escacs Peona i Peó
Pàgina a Twitter del Club d'escacs Peona i Peó
El bloc de Super3.cat
Televisió de Catalunya (TV3)

Víctor Collell



diumenge, 14 d’abril del 2013

Escolar de Barcelona per equips 2013

Un cop finalitzat el Campionat de Barcelona per equips d'edats, hem de felicitar, un cop més, l'enorme tasca que han dut a terme els nens de Peona i Peó, ja que el nostre club ha aconseguit fer podi en totes les categories, sots-10, sots-12, sots-14 i sots-16 i sots-18. Només em queda felicitar doncs als nens del Club, que tots ells han fet una magnífica feina, i també felicitar a tots els entrenadors que han fet possible tots aquests podis. Felicitats.
Començarem amb avaluant els més grans, la categoria sots-16 i sots-18, que tant una categoria com l'altre jugaven juntes degut a la falta d'equips.

Sots-16 i Sots-18
El campió d'aquesta categoria (per tan sols mig punt de desempat) ha estat el Club d'escacs Peona i Peó, un equip format per quatre jugadors (recordar que en aquesta categoria eren equips de tres jugadors); Ferran Cervelló, Marc Torrents, Jesús Ligero i també Albert Puntí, que va disputar una única partida. Un fet a destacar d'aquest equip és que ha quedat campió només utilitzant jugadors sots-16. El segon classificat, molt a prop del primer, ha estat el Club d'escacs Catalunya, equip format tan sols per jugadors sots-18; Pau Juan, Alejandro Sáez i Andreu Ortega. I tercer classificat d'aquesta categoria ha estat l'equip de l'Escola d'Escacs de Barcelona, equip format per Ricard Nadal, Max Orteu, Bernat Fuertes i també Joan Lligé, que va disputar una única partida.
El campionat es va decidir a la darrera ronda, quan el Catalunya "A" va cedir un punt en el desempat i Peona i Peó va aprofitar-ho per proclamar-se campió. L'enhorabona!

Resultats categoria sots-16 i sots-18

Sots-14
En aquesta categoria, el campió ha estat novament i indiscutiblement el Club d'escacs Peona i Peó, amb cinc victòries de cinc matxos. L'equip format per Xavier Povill, Carlos Martínez, Daniela Velasco, Joana Llum Cardó i Adrià Pérez (en aquesta categoria els equips eren de quatre) no ha cedit cap punt i ha demostrat ser el millor equip amb diferència. Segon classificat ha estat el Club d'escacs Tres Peons, equip format per Xavier Martínez Pla, Llibert Céspedes, Leire Martínez i Nina Céspedes. I finalment tercer classificat ha estat el Peona i Peó "B", segon equip del Club en aquesta categoria, un equip format per Albert Pita, Jaume Lladós, Ariadna Bada, Laura Ovejero i Arnau Antich. Té molt mèrit doncs que un equip B quedi entre els tres primers. En aquesta categoria, Peona i Peó ha fet un doblete. L'enhorabona!

Resultats categoria sots-14

Sots-12
Campió d'aquesta categoria sent un equip molt regular ha estat el Club d'escacs La Lira, equip format per Héctor Sama, Pol Brunet, Marc Pera, Alejandro Sama i Martí Mas. Són jugadors molt joves però posseeixen una qualitat molt alta i s'han merescut quedar campions enguany. Segon classificat ha estat el Club d'escacs Vila Olímpica, amb un equip format per Albert Castillo, Arnau Castillo, Alejandro Martínez i Guillem Català. I tercer classificat ha estat el Club d'escacs Peona i Peó amb un equip format per Jordi Lladós, Daniel Codina, Adrià Camps, Eloi Aballanet i Miquel Juan. Després de la victòria per 3-1 a la darrera jornada, han aconseguit entrar al podi d'aquesta categoria. L'enhorabona!

Resultats categoria sots-12

Sots-10
En aquesta categoria hem tingut un campió in extremis i vam viure un final d'infart. Finalment el Club d'escacs Peona i Peó, equip format per Nicolás Jiménez, Laura Povill, Jan Insa i Natasha de blois,  va proclamar-se campió després de guanyar 3-1 al Peona i Peó "B" i només s'havia d'esperar que l'EDAMI no fes tres punts i mig. Tot semblava indicar que ho aconseguiria, però el Foment Martinenc (rival en la darrera ronda d'EDAMI) va aconseguir puntuar i perdre el matx per la mínima. L'EDAMI era un equip format per Tian Poyo, Sergi Riu, Dafne Medinilla, Nerea Sarrio i Esteve Arauzo. Tercer classificat ha estat el Club d'escacs Ateneu Colón, equip format per Eduard Cano, Pol Moncunill, Berta Baques i Nil Blanes. L'enhorabona a tots!

Resultats categoria sots-10

I un cop finalitzats els Escolars a Barcelona, els diferents nens i nenes de la província hauran de continuar jugant a escacs disputant diferents oberts internacionals que han començat o que començaran en breu, per no perdre el ritme de joc. Animo doncs a tots aquells nens i nenes que s'inscriguin en diferents oberts perquè continuïn progressant i millorant el seu joc.

Víctor Collell 

dissabte, 13 d’abril del 2013

"L'hora dels escacs", de Ripollet Ràdio

Cada segon dijous de cada mes, a l'emissora de Ripollet Ràdio (91.3 FM), emeten el programa "L'hora dels escacs" de 20:00 h. a 21:00 h. dut a terme pels amics del Ripollet Club d'Escacs. El passat dijous dia 11 es va emetre el programa amb uns convidats força coneguts a Catalunya, sobretot per la seva difusió dels escacs catalans arreu del país. Ells eren l'Ismael Molano, del Club d'Escacs Montornès del Vallès, el Xavier Robla, president del Club d'Escacs Agustí i un cronista conegut per quasi tots els escaquistes catalans i jo mateix, a part de la gent del Ripollet que també va assistir al programa (membres del club). Des del bloc agraeixo al Club d'Escacs Ripollet per haver-m'hi convidat, ha estat la meva primera aparició en ràdio i doncs sempre ho recordaré, ja que m'agradaria ser periodista i és sens dubte el meu somni. Recolzo molt doncs la iniciativa d'aquest club d'escacs amb aquest programa de ràdio, és una iniciativa realment positiva i una gran idea, serveix també per fer difusió a Catalunya dels escacs catalans.
Al programa es va parlar sobre l'actualitat dels escacs sobretot aquí a Catalunya i també sobre els seus convidats, els esmentats anteriorment. Una breu entrevista a cadascú i una breu presentació, i personalment també agraeixo a la ràdio el fet de que hagi promocionat el meu club, Peona i Peó, el meu bloc, els butlletins d'escacs en els que col·laboro (Columna Oberta i Peona i Peó) i d'altres blocs que porta gent del meu club, com per exemple el bloc que porta Enric García molt conegut a nivell local Rabiosa Actualitat d'Escacs.
Podeu escoltar el programa del passat dia 11 d'abril clicant el següent enllaç;
Programa "L'hora dels escacs" del 11 d'abril

Us recomano doncs seguir el programa cada mes.

Víctor Collell

Per a més informació: