dimarts, 17 de desembre del 2013

Memorial David García Ilundain d'escacs base



El passat dissabte dia 14 de desembre es va disputar a les Cotxeres de Sants el Campionat de Catalunya d'escacs actius d'escacs base, conegut també amb el nom de XI Festival David García Ilundain. Les cotxeres van reunir a jugadors de sots-8 fins a sots-20 d'arreu de Catalunya, un èxit rotund, i és que el local situat al barri de Sants estava ple a vessar.





Com cada any i sense excepció, els joves escaquistes van gaudir d'una jornada sencera a Barcelona, i és que fins a la capital catalana s'hi va desplaçar gent d'indrets com Girona, Lleida i Tarragona a banda d'altres pobles amb molta tradició escaquística com podrien ser Mollet, Sabadell, Llinars del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Vilafranca, Vallfogona o Figueres.
L'ambient que es va respirar va ser senzillament espectacular, a banda de la competitivitat que té en sí la competició, amics de terres llunyanes es retroben mitjançant un torneig d'escacs que uneix el poble català i d'aquesta manera també serveix per comprovar qui són els joves Reis de Catalunya en el ritme ràpid de 15 minuts + 5 segons per jugada.

Anem a evaluar el Campionat categoria per categoria:

Categoria sots-20
La categoria sots-20 agafava jugadors d'aquesta categoria, però també incloïa jugadors de les categories sots-18 i sots-16. Una categoria realment molt dura, on una victòria sempre s'havia de celebrar i és que costava molt guanyar una partida.
No obstant aquesta barreja de categories, el primer del rànking era el conegudíssim Pere Garriga del Mollet, jugador sots-16 i que ja té el títol de Mestre Català. A la llista de favorits l'acompanyaven dos jugadors sots-20 com són Carles Díaz Camallonga i Pau Juan Bartrolí, jugadors del Sabadell i del Catalunya respectivament. Malgrat tot, hi havia una quantitat important de jugadors sots-16 a les primeres posicions del rànking inicial, com Oriol Porta, de l'Ateneu Colón, Llàtzer Bru, del Cerdanyola del Vallès, o Màxim Ventura i Gal·la García-Castany, jugadors del Vila Olímpica i del Sabadell respectivament.
I finalment el Campió de Catalunya d'escacs actius en la categoria sots-20 va ser el jugador del Club d'escacs Peona i Péo el sots-20 Albert Ezquerro, amb uns magnífics set punts de vuit possibles, perdent tan sols una ronda davant el sots-campió del torneig i primer del rànking el Mestre Català sots-16 Pere Garriga. Torneig més que complet de l'Albert, que partia com a 9 del rànking i que va finalitzar amb una performance de 2520. Va guanyar a forts jugadors com el Mestre Català Carles Díaz Camallonga, que va acabar tercer de la general, al cinquè del rànking Llàtzer Bru o a l'onzè Aleix Jareño.
El premi per equips d'aquesta categoria se'l va endur el Cerdanyola del Vallès, equip format per Marc Pozanco, Roger García Acosta i Llàtzer Bru. Segon classificat va ser el Peona i Peó amb tan sols mig punt menys que l'equip vallesà. L'equip barceloní format per Albert Ezquerro, Ferran Cervelló i Marc Torrents va estar a punt de donar la sorpresa en la darrera ronda.
Personalment vaig finalitzar amb quatre punts de vuit possibles, jugant sempre amb rivals superiors si ens referim a l'ELO. Vaig finalitzar amb una performance de 1999, gens malament, i el que és més important jugant bones partides, i és que en algun empat i fins i tot en alguna derrota mereixia més. No obstant, molt satisfet!





Classificació final Categoria sots-20






Categoria sots-14
En una categoria sots-14 on a banda d'una gran igualtat ben bé fins al final es va poder veure molt nivell pel que fa als jugadors participants, el campió va ser el jugador del Tres Peons Xavier Martínez Pla amb set punts i mig de vuit possibles fent partides realment espectaculars i no sense donar quasi cap opció als seus rivals. Tan sols va empatar amb el jugador del Cerdanyola del Vallès Daniel García Ramos, primer del rànking i que va finalitzar en segona posició a tan sols mig punt del primer. El tercer classificat va ser el jugador del Figueres Oriol Serra amb sis punts de vuit i perdent tan sols una partida. A la darrera ronda va entaular amb el primer del rànking i segon classificat, Dani García Ramos. 
Es van veure més allunyats de les places de podi gent que partia com favorita, com Guillem Porta de l'Ateneu Colón, Guillem Salagran del Gerunda, club gironí, o Adrián Jiménez, del Cerdanyola del Vallès. En canvi, gent que potser no era favorita va demostrar estar en un gran estat de forma, com el cas del jugador del Sant Boi Jaume Ros o el jugador de Peona i Peó Adrià Pérez.
La classificació per equips la va encapçalar el Peona i Peó amb un equip format per Xavier Povill, Adrià Pérez i Daniela Velasco, seguit de ben a prop pel Cerdanyola, equip format per Daniel García Ramos, Adrián Jiménez i Carla García Acosta.

Classificació final Categoria sots-14

Categoria sots-12
Curiosament en aquesta categoria també s'ha vist un nivell més elevat del que és habitual. Tres o quatre jugadors, tots ells primers del rànking, no han defraudat i han practicat uns escacs brillants. Realment hi ha jugadors de molt nivell i són joves promeses dels escacs catalans.
Els dos primers classificats han sigut els dos primers del rànking inicial, Gerard Ayats, primer classificat, del Club d'escacs Llinars, i Albert Castillo, segon classificat, del Club d'escacs Vila Olímpica. El primer classificat va acabar amb set punts i mig de vuit possibles entaulant només amb el segon classificat. Aquest últim, a banda d'empatar amb el primer, va perdre amb el jugador també del Llinars Pau Martín, quart classificat. Tercer classificat va ser el jugador del Montmeló i tot un excampió de Catalunya en la seva categoria Sergi López Pajuelo, del Montmeló, amb sis punts i mig. Va estar jugant sempre amb jugadors forts i va demostrar estar a un gran nivell.
El Llinars del Vallès va ser qui és va endur el primer premi per equips. La coneguda jugadora d'EDAMI Andrea Jausàs, que va acabar en cinquena posició, va entrar al podi de cinc jugadors essent una jugadora femenina. Felicitats!

Classificació final sots-12

Categoria sots-10
Novament el guió és molt similar. Poques, molt poques sorpreses en aquesta categoria sots-10 on hi destaquen una sèrie de jugadors que comencen a guanyar-se un nom al panorama escaquístic. El campió d'aquesta categoria de manera justa i sent el primer del rànking ha estat el jugador del Foment Martinenc Víctor Álvarez Albiol amb set punts de vuit partides tan sols entaulant dues rondes i sense perdre cap matx. Un dels jugadors capaços d'empatar amb el campió va ser el jugador del Llinars Àlex Maria Oproae, segon classificat del torneig amb sis punts i mig de vuit possibles. En tercer lloc, i ens alegrem molt per aquest fet, ha finalitzat la jugadora del Sant Boi Joana Ros amb sis punts i mig de vuit. Ha sigut de tots els jugadors dels que millor han jugat i és que ha tingut molta continuïtat, empatant amb el campió, però una malaurada derrota a la darrera ronda davant Llibert Céspedes del Tres Peons, quart classificat, va fer que baixés fins a la tercera plaça.

Classificació final sots-10

Categoria sots-8
A la categoria sots-8 es veuen a jugadors amb molt poc ELO a les primeres posicions, tot i que els jugadors amb ELO havien de demostrar com l'havien aconseguit. I és que els dos primers classificats van ser els dos primers del rànking, com a la categoria sots-12. El primer, Arnau Castillo, del Vila Olímpica, amb un ELO de 1874, va aconseguir set punts i mig de vuit, entaulant tan sols una partida amb el segon classificat que curiosament també només va cedir mig punt i davant el primer classificat (per desempat), parlem del jugador del Peona i Peó Nicolás Jiménez, amb un ELO de 1843. El tercer classificat va ser una sorpresa, jugador de la Colònia Güell i amb un ELO de 1747 Martí García Gómez, amb sis punts de vuit possibles i amb un molt bon desempat.
El premi per equips se'l va endur l'equip de Peona i Peó, equip format per Nicolás Jiménez, Ramón Martínez i Bernat Pou.

Classificació final sots-8


Només ens queda doncs esperar un any per a la propera edició d'aquest Campionat de Catalunya d'escacs actius.
Salutacions cordials,
Víctor Collell.

Enllaços:
Crònica a Rabiosa Actualitat d'Escacs
AJEDREZND
Federació Catalana d'Escacs

*Imatges cedides per Enric García.

4 comentaris:

  1. Hola,

    No sé qui ha fet la Cronica però demanaria que es retifiqui la dada erronea del Club dels jugadors Jaume i Joana Ros
    donat que no pertanyen a la Colònia Güell sinó al Club d'Escacs Sant Boi.

    Salutacions,

    Ramon Chalmeta, directiu del Club d'Escacs Sant Boi

    ResponElimina
  2. Hola Ramon,
    A l'escriure-la l'he fet de memòria i, confiat de que tot estava correcte, se m'ha passat comprovar-ho.
    Moltes gràcies per l'avís. Ho he corregit immediatament.
    Salutacions,
    Víctor Collell, administrador del bloc i qui ha redactat la crònica.

    ResponElimina