divendres, 28 de desembre del 2012

Obert del Guinardó; les cròniques

Ronda 1; Tot va bé si acaba bé
El dia 27 va començar aquest II Obert Internacional de Nadal del Guinardó. La primera ronda es disputava a les 16:30 al Casal d'Entitats Mas Guinardó. La participació enguany ha estat extraordinàriament bona, i ens alegrem molt per aquest fet.
Vaig arribar al Casal del que us parlava abans quan encara faltava una estoneta per a que comencés la ronda. No obstant, ja hi havia molta gent asseguda o saludant-se amb vells coneguts.
Jo (sent el 27 del rànking) jugava a la taula 27 contra Agustín Jurado, de Castellar del Vallès. Per un sol rànking que no jugava contra Laura Povill. Llàstima, la meva venjança es faria esperar!
Jugava amb blanques i ja m'havia mirat l'obertura que estic posant en pràctica des d'inicis de setembre; el Gambit de Rei. Tot i que no estava segur si havia d'ensenyar el meu as a la màniga ja a la ronda 1 i contra un rival a priori inferior, quan vaig sentir al Roger Cervelló (un dels àrbitres del torneig) a dir que hi hauria premi de bellesa, no vaig dubtar en jugar-lo.
Va començar la ronda.
1. e4 e5. 2. f4.
Brutal, aquesta és la paraula. Tan refutat que està aquest Gambit... va home va, si és infal·lible!
2... d6. A aquesta jugada ja hi estava preparat, a les ràpides a 3 minuts que fem a classe amb el Cuartas el Jaume Lladós m'ho juga, una variant rocosa i defensiva, per evitar la tunda del Gambit. Tot i això, no en sortiria pas viu.
A les poques jugades li vaig guanyar un peó. Pensava que enllestiria ràpid.
M'equivocava.
PC270006.JPG
La partida va ser força esbojarrada, gens típica de mi. A mi que sempre m'havien agradat estrcutures tranquil·les, una catalaneta, un muñequero... doncs amb el Gambit de Rei s'ha de treure l'esperit suicida d'Albert Puntí o de Frederic Corrigüelas (Ningún jugador de Catalunya y me incluyo.... puede parar un ataque tuyo, Frederic). Jaime Alexander Cuartas, 19 de juny de 2012. Xist.
Al cap d'unes tres hores i mitja vaig aconseguir guanyar. Buf! Una partida que semblava complicada després se'm va posar molt de cara al final després de quedar-me en un final de torres amb tres peons de més. Sí, TRES. Tot i això vaig haver de suar de valent per adjudicar-me el punt i la partida va ser més complicada del que preveia.
Resultats de tota mena per als jugadors del club. No podien guanyar, per exemple, Pablo Ji, que no passava tall. Qui sí que passava tall era Llum Cardó, però perdia amb Llibert Céspedes, vigent campió d'Espanya sots-8. Un matx força bonic pel que he vist. Taules de l'Adrià Pérez, que no passava tall, i un derbi local; Albert Pita contra Xavi Cardó, matx que finalment acabaria en taules. Res de friendly draws, per això. Les joves Laura Povill i Natasha de Blois tampoc passaven tall i perdien la seva partida. Qui va entaular va ser Roger Martín, que tampoc passava tall.
PC270002.JPGAl Grup A també molta varietat. El Ferran Cervelló perdia a la taula 1 contra Miguel Muñoz, l'únic Gran Mestre del torneig. Taules dels bessons García Castellote, taules del Torrents, del Gabriel Beaskoa, victòria de Jordi Poblet en el derbi local contra Ramon Povill, victòria de Xavier Povill i de Juan David López Perdomo. Marc Capellades també s'adjudicava el punt.
El dia dels Sants Innocents es juga la ronda 2. Esperem no ser víctimes d'una innocentada de mal gust. Particularment, la meva partida em fa por. Jugo contra una americana sense ELO FIDE que ha guanyat per bye ja que és la darrera del rànking. No me'n fio ni un pèl, i no té partides. Veurem que tal juga.
Molta sort a la gent del club en aquesta segona ronda!

Ronda 2; Tú eres un jugador de ataque, señor Collell...
Com sabeu, jo jugava contra Ida Tateo, la jugadora que abans comentava. De nacionalitat americana, sense ELO de cap mena, i tenia un punt degut a que era la darrera del rànking i havia puntuat a la primera ronda per el bye. Tampoc tenia partides a Internet. Tot i això, era la dona d'un Mestre FIDE. Us descric el meu estat en una sola paraula; ¡CAGAT!
Ningú la coneixia, ni l'havia vist mai, ni sabia com jugava, ni l'aspecte, ni res.
Quan ja portava una estona assegut a la cadira on jo jugava aquell dia, es va presentar una dona baixeta, d'uns cinquanta-cinc anys, amb ulleres i posat tímid. Ja portava una planilla de casa, i es va estranyar al veure que ja n'hi havia una damunt la taula. Quan em va veure em va saludar, i va deixar anar un Hola. A primera vista ja semblava estrangera.
Va començar la partida.
Tot i ser americana, em va jugar l'obertura espanyola. El meu Janeisch feia temps que no sortia a la llum.
1. e4 e5. 2. Cf3 Cc6. 3. Ab5.
3... f5.
Com a la primera ronda, posava a prova una variant molt agressiva, entregant un peó (curiosament el de la columna f també, però en aquest cas amb negres) per atac. Si el blanc l'accepta no és massa bo, per dir-ho d'alguna manera. Va fer 4. d3, variant súperultra defensiva per parar l'atac. Perdó. Per INTENTAR parar l'atac.
Aquesta partida que vaig fer l'he presentada al premi de bellesa del torneig. No vaig tenir-ne prou per entregar qualitat per atac sinó que també vaig entregar un cavall per acabar fent mat. I amb dos de dos i fent partides tan esbojarrades o ofensives (digueu-li com vulgueu) em sentia realment bé. I no només això, sinó que els resultats ho demostrava!
El que pot passar és que en alguna ocasió, et posin un mur o realitzin un contraatac bestial i acabis perdent la partida. Però jugant aquest tipus de gambits i entregues he après forces coses. Quan jugo aquestes coses, m'ho passo realment bé jugant a escacs. Gaudeix-ho més. I em sento millor a l'acabar la partida!
Com sempre en aquest Grup B, resultats de tota mena. Moltes sorpreses per als primers del rànking, que han cedit punts tots o quasi tots. Daniela Velasco, que jugava a la taula 3 contra Joan Escofet, no podia adjudicar-se el punt i acabaria perdent la partida. A la taula 7, però, Jaime Arroyo guanyava a Mariano Ribón i es col·loca amb dos de dos!
I què dir de l'enorme victòria del Daniel Codina en set jugades contra Ignacio Abascal, del Círcol Catòlic, jugador amb més ELO que el Daniel i amb molta més experiència. Dos de dos també per al Daniel!
A part de la meva victòria i que també em posava amb dos de dos, també es produïa la victòria d'Adrià Pérez en el derbi local contra Xavi Cardó (un dels primers del rànking que punxava per partida doble). L'Adrià va demostrar saber molt de finals!
L'Albert Pita entaulava amb Juan Ignacio Méndez, del Barberà, jugador que també el superava en ELO. La partida del Pita no va durar massa.
Roger Martín Palau no podia amb Joan Tortosa tot i que posar-li les coses difícils després d'hores de joc. Pablo Ji tampoc podia guanyar contra el quart del rànking Manel Barragán, tot i que el Pablo tampoc es va deixar intimidar i el Manel va haver de suar per guanyar. Llum Cardó guanyava, el Jofre feia taules i la Laura Povill no podia guanyar després de posar-li les coses molt difícil a Ramon Guimera. La seva companya Natasha tampoc s'enduia el punt. Val a dir que estan jugant amb gent amb molta experiència!
Al Grup A també alguna novetat. Derrota del Ferran, que sembla que vol fer submarino. Victòries de Juan David López Perdomo, de Marc Capellades, taules entre Gabriel Beaskoa i Òscar García, derrota del seu germà Daniel, derrota dels joves Xavier Povill i Marc Torrents, i derrota de Jordi Poblet. Ànims i a per totes!
En aquesta tercera ronda propera em toca Joan Escofet, sisè del rànking, també amb dos de dos, a la taula 1. El Joan ve de guanyar a la Daniela, per tant s'haurà d'estar molt alerta. Toca estudiar al rival, preparar-se molt (fer la crònica, per descomptat) i mentalitzar-me! ¿S'haurà una altre partida loca? Estarà per veure, i us ho relataré encantat!
Molta sort a la gent del club en aquesta tercera ronda!

Ronda 3; Superant les expectatives...?
M'esperava la taula 1. Vaig arribar una mica més tard de lo normal (no perquè estigués preparant precisament) però si acostumava a arribar amb temps de sobre ahir vaig arribar quan faltaven dos minuts i poc. Les quatre primeres taules del torneig jugaven a una sala a part, i ja hi eren tots els jugadors. Menys jo.
Joan Escofet va fer francesa, ja típica en ell. Estava preparat (o això creia).
1. e4 e6 2. Cc3 d5 3. Cf3 c5?
3... c5? Jugada rarita o amable, com diria el Cuartas.
4. Ab5 + i avantatge blanca.
La partida no va ser complicada. Tot i que em vaig menjar molts minuts de rellotge (suposo pel fet d'estar a la taula 1, no deixa de ser sorprenent) la partida no es va complicar ni va haver moments de calcular mil meravelles. En un moment donat se'm deixa una qualitat i se'm menja el peó de cavall dama amb la dama. (Dxb2). Y el concepto, ¿qué dice? Nunca comas el peón caballo dama con la dama... I així va ser.  Després de dues jugades Teb1 i li caço la dama. Para el rellotge i em dóna la mà!
3 de 3!
En poc temps em posava amb el pleno de punts al torneig. Victòria importantíssima si volia seguir allà dalt amb els líders. No m'havia de desenganxar per a res!
Bona jornada en general per als jugadors de Peona i Peó en aquest Grup B. Taules del Jaime Arroyo a la taula 5, derrota del Codina a la taula 6, victòria de l'Adrià Pérez a la taula 12 contra Jordi Cort, victòria d'Albert Pita contra un rival a priori superior, victòria de la Llum, victòria del Cardó (ja tocava!) en el derbi local contra el jugador del club Roger Martín. Amb aquest enfrontament el Cardó ja porta tres partides seguides jugant contra jugadors del club (totes). Taules del Jofre, victòria de Pablo Ji i derrotes de les joves Natasha de Blois i Laura Povill. La partida de la Natasha ha estat atípica, hi ha hagut una mica de pollo, però no comentaré res.
Al Grup A Marc Capellades cedia el seu primer punt del torneig perdent a la taula 1 contra el GM Miguel Muñoz. Juan David López Perdomo perdia també a la taula 2 contra Lluis Marià Perpinyà, vigent campió del torneig. Derrota també d'Enric Masferrer, taules de l'Òscar Garcia, victòria del Jordi Poblet, taules del Gabriel Beaskoa (una més), taules de Xavier Povill, derrota de Marc Torrents després d'un Volga duríssim, victòria del Daniel García, victòria del Ferran Cervelló i derrota de Ramon Povill.
En aquesta quarta ronda jugo amb Carlos Vargas Drechsler, del Tres Peons, jugador ja clàssic d'aquest tipus d'Oberts Internacionals. Cinquè del rànking, passo de jugar de la taula 1 a la taula 3. Quin disbarat, si he guanyat!
Hauré de preparar una altre variant agressiva per tornar a estar allà amb els primers. Aquest jugador ja em va guanyar a l'Obert de Montcada, en aquella ocasió li vaig posar les coses massa fàcils.
Molta sort a la gent del club en aquesta quarta ronda! (I per mi també...!)

Ronda 4; Baixant dels núvols
Amb aquest títol que de ben segur que ja sabeu el resultat de la meva partida amb el Vargas. Sí, derrota, però satisfet, molt satisfet per la partida. El vaig tenir. Em va faltar un punt d'enginy (o de sort) per acabar-me d'endur la partida. No vaig saber rematar l'avantatge que tenia, s'ha de dir que tenia peó de més i un atac aparentment imparable, però el jugador va demostrar la seva experiència i veterania i va defensar-se com va poder. Al final error meu i queda amb peça de més amb la partida pràcticament sentenciada. Una llàstima tenint en compte la partidassa que estava fent. Vaig quedar tocat després de la partida, trist i moix, però ara veig les coses més clares i que 3 de 4 no està gens malament!
Vaig posar en pràctica una cosa rara, una variant estranya (i no era ben bé el Gambit previst ja que em va variar l'ordre de les jugades). Aquest Gambit s'anomena Gambit Kasparov, i me'l va recomanar un Mestre FIDE del Sabadell, l'Arian González, enorme jugador (té un ELO FIDE de 2491 i pujant) i enorme persona. El Gambit es fa amb negres contra el Gambit de dama i es juga de la següent manera.
1. d4 Cf6 2. Cf3 c5 (fins aquí sembla un Volga o un Benko) 3. c4 cxd4 4. Cxd4 e5!? 5. Cb5 d5!? 6. cxd5 Ac5!?
Variant magnífica al meu parer!
Tot i que la partida no va anar així. Em va variar l'ordre respecte la darrera partida que havíem jugat (a Montcada aquest mateix any):
1. d4 Cf6 2. Cf3 c5 3. g3 cxd4 4. Cxd4 e5!? 5. Cb3 d5.
La partida va transcórrer de la següent manera i vaig quedar realment bé, amb peó de més i podent-ne guanyar un altre, deixant el seu rei sense enroc, jo amb moltíssim atac, ell molt defensiu... en fi, una partida que se'm va escapar i que fa ràbia, però tocava mirar endavant, que queda molt torneig!
Els resultats del Grup B eren; Jaime Arroyo entaulava amb Segio Recio, derrota de l'Adrià Pérez contra el segon del rànking, derrota de la Llum, derrota del Dani Codina, victòria d'Albert Pita, victòria de Xavi Cardó, victòria de Pablo Ji, victòria de la Daniela, victòria del Jofre, victòria de Roger Martín i derrota de la Natasha.
Al Grup A, victòria important de Marc Capellades contra el Mestre Català Lluís Parals, derrota de Juan David López Perdomo, victòria del Jordi Poblet, derrota de Xavier Povill, derrota de l'Òscar Garcia, victòria del Dani García en el derbi local contra Gabriel Beaskoa (que està patint tots els jugadors del club), derrota del Ferran Cervelló contra Guillem Porta, victòria d'Enric Masferrer, taules del Marc Torrents i derrota de Ramon Povill.
Demà més, ronda matinal i última partida de l'any. Jugo contra Juan Ignacio Méndez, del Barberà, no té massa ELO (més que jo per això, 1919), però és un jugador fort. Fort, i taulífer. Ha entaulat amb l'Adrià Pérez i amb l'Albert Pita en aquest mateix torneig, i l'any passat, a la primera edició d'aquest mateix torneig, no va perdre cap partida. Espero jugar una bona partida amb blanques, fer alguna variant agressiva (per no perdre el costum) i intentar tornar a estar amb els líders.

Ronda 5; Acomiadant l'any
Doncs sí, aquesta ronda 5 de l'Obert del Guinardó era la meva última partida de l'any i esperava que tingués un balanç positiu per mi. Jugava amb Juan Ignacio Méndez, com ja comento a la Ronda 4, un bon jugador, caracteritzat per fer moltes taules.
Començava la ronda puntual i no semblava que la gent s'hagués adormit ni s'hagués despertat.
Va jugar Caro-Kann, com ja havia previst i preparat prèviament.
1. e4 c6 2. d4 d5 3. Cc3 dxe4 4. Cxe4 Af5 5. Cg3 Ag6 6. f4!?
Jugo això contra Caro-Kann des de fa molt de temps, i em dóna bons resultats!
La partida va ser tranquil·la, vaig atacar força, sí, però l'atac no va donar masses fruits i per un moment vaig pensar que podia perdre i tot. Tan sols vaig veure fantasmes. Jugada 16 i taules, amb forces peces al tauler.
El balanç de l'any havia estat bo, he (com a mínim) recuperat l'ELO perdut, tot i que m'agradaria pujar-lo encara molt més. Anem ja amb el torneig!
Al Grup B dia força taulífer en general, no per la gent del club, sinó per els resultats en total. Jaime Arroyo no es presentava a la seva partida, fet que no deixa de ser sorprenent, i queda amb tres punts. Taules, com jo, l'Albert Pita contra Joan Tortosa, al meu parer un bon resultat. Victòria del Xavi Cardó contra Luis Febrero, taules de l'Adrià Pérez contra Jordi Volart, taules del Jofre, victòries de Pablo Ji i Llum Cardó, derrota del Codina, victòria de la Daniela i derrota de la Natasha.
Al Grup A, taules de Marc Capellades a la taula 3, gran victòria i gran torneig de moment per a Jordi Poblet a la taula 6, derrota del Dani Garcia contra l'IM Luz Bergez, derrota de l'Enric Masferrer contra el MK Teodoro Asensio, derrota del Juan David contra el MK Carlos Severri, victòria de l'Òscar Garcia contra Manuel Pulido, victòria de Xavier Povill en el derbi local contra Gabriel Beaskoa i derrota de Marc Torrents en l'altre derbi local contra Ferran Cervelló.
El dia dos del ja nou any 2013 jugo el meu primer derbi local contra el Xavi Cardó, amb negres. Reconec que fa temps que espero aquesta partida, medir-me contra Gran Maestro Kardov serà un repte important per a mi, i més amb negres, jugant contra les seves catalanes o angleses infal·libles. Veurem què hi puc fer. Bon any nou a tothom i millor 2013! Salut i escacs!

Classificació després de la cinquena ronda (Grup B)
Classificació després de la cinquena ronda (Grup A)

dissabte, 8 de desembre del 2012

II Obert de Nadal del Guinardó

L'any passat es va celebrar la primera edició d'aquest Obert de Nadal del Guinardó amb una participació realment extraordinària. Per ser la primera que es disputava el torneig, molts jugadors d'arreu de Catalunya (i de fora també) van disputar aquest Obert, que es juga en dates nadalenques i de Cap d'any. El torneig és organitzat pel Club d'Escacs Peona i Peó, i es divideix en tres grups; Grup A (jugadors amb més de 2000 punts d'ELO català) Grup B (jugadors amb menys de 2000 punts d'ELO català) i Grup C (jugadors sub-12 amb un ELO català inferior a 1800). El torneig comença el dia 27 de desembre, el dia després de Sant Esteve, i es jugarà fins el dia 5 de gener descomptant el dia 1 de gener que no hi haurà ronda. Òbviament les inscripcions estan obertes. Per a més informació aneu a www.peonaipeo.com (web oficial del Club d'Escacs de Peona i Peó) i consulteu les bases del Torneig. Us hi esperem!



Informació sobre l'Obert Internacional de Nadal del Guinardó
Bases del II Obert Internacional de Nadal del Guinardó